OSUĐEN NA 34 MJESECA ZATVORA ZBOG POKUŠAJA SILOVANJA

Dragan Paravinja: Stajao je, hladno slušao presudu, a nemir je otkrio stiščući čeljust

Ni tužiteljstvo ni Paravinjina braniteljica nisu zadovoljni presudom te su najavili žalbe

SOKOLAC - Bio je miran i tih dok je hladno odmjeravao sutkinju Branku Malović, okružen specijalcima s fantomkama i novinarskim ekipama. Nemir je odavao samo nervoznim radom čeljusti. Tako je Dragan Paravinja dočekao osuđujuću presudu za pokušaj silovanja na Palama 2002. te izricanje zatvorske kazne u visini od dvije godine i 10 mjeseci. Nakon toga sutkinju je upitao može li nešto reći, na što mu je ona odgovorila da za komentare postoji žalba.

‘Nemam žvakaću’

- Moram vas još upozoriti da ne možete žvakati kaugumu u sudnici - dodala je.

- Nemam kaugumu - hladno je odgovorio i nastavio žvakati. Ovom osuđujućom presudom Osnovnog suda u Sokolcu nisu zadovoljni ni tužiteljstvo ni Paravinjina odvjetnica Milana Borovčanin Bulić. Zbog toga su obje strane najavile žalbu.

- Kada sam ga prvi put vidjela, djelovao mi je iscrpljeno i bio je u prilično teškom psihofizičkom stanju. Ipak, do danas se to stanje popravilo, a prema meni je bio pristojan i kulturan - rekla je braniteljica.

Za vrijeme žalbenog postupka Paravinja će biti smješten u Istražnom zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, barem prvih desetak dana. Naime, iako i odvjetnica i tužiteljstvo smatraju da bi on do trenutka kada presuda postaje pravomoćna trebao ostati u BiH, moguć je i drugi scenarij prema kojemu bi brže mogao biti izručen u Hrvatsku.

Stopirala na Jahorini

Naime, kako doznajemo u Ministarstvu prvosuđa RH, zahtjev za privremeno izručenje Dragana Paravinje poslan je jučer u Ministarsvo pravde BiH. Hrvatska je time zatražila da se na našem teritoriju nastavi kazneni progon zbog Antonije Bilić, za kojom se još uvijek traga. Iako jučer nitko nije htio ni spekulirati o tome kada bi se točno Dragan Paravinja mogao naći na hrvatskom teritoriju, procjenjuje se da će to biti najranije za deset dana, a najkasnije za mjesec dana.

Prije gotovo devet godina, 10. srpnja 2002., Paravinja je 28-godišnju S. G., koja je živjela u izbjegličkom naselju na Jahorini, pokupio kod Paljanske Petlje. Stopirala je od Pala do Jahorine. U Paravinjin je automobil ušla jer je mislila da vozi njezin prijatelj. Kada je ušla, Paravinja je imao crne naočale pa ga nije odmah prepoznala. Kada su stigli do Dvorišta, skrenuo je na sporedni put i rekao joj je da ga pričeka nekoliko minuta jer mora nešto obaviti.

Ona je pristala. Paravinja je tada navodno shvatio njene riječi kao pristanak da vode ljubav, dodavši da mu se tijekom cijele vožnje činilo da mu se djevojka udvara. Pokušao ju je poljubiti, a ona je zavrištala. Paravinja joj je usta pokrio rukom, ali ona mu se otela i uspjela pobjeći.

Između ostalog, za sutkinju Malović odlučujuće su bile i ozljede S. G. koje je zadobila u hrvanju s Paravinjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:22