IZBORI 2024.

DP ulazi u pregovore bez Kolakušića? Hoće li se Domovinski pokret prikloniti HDZ-u ili SDP-u

"Nećemo pregovarati ni o ministarstvima ni o foteljama, već o politikama. Postavit ćemo svoje pa vidjeti kome će to biti prihvatljivo"
 /Domovinski Pokret

Biračice i birači rekli su svoje, a sada na scenu nastupaju premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović: tko će se pokazati vještiji u pregovorima i prvi doći do magičnog broja 76?

Dan poslije još jedne (iako manje uvjerljive nego prošli put) pobjede HDZ-a koji je osvojio 61 mandat, počela je utrka za sastavljanje nove parlamentarne većine.

Šef Vlade i HDZ-a prvi dan poslijeizborne bitke vodi iz inozemstva - morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije posvećen vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael, dok Milanović svoju poslijeizbornu matematiku kroji u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Hoće li Milanović nastaviti sa svojim naporima da sastavi, kako je najavljivao, vladu nacionalnog spasa ili će nakon podbačaja Rijeka pravde, koje su osvojile samo 42 mandata, koplje baciti u trnje, doznat ćemo vrlo brzo.

Kako Milanoviću nedostaju čak 34 mandata do saborske većine, jasno je kako bi morao osigurati podršku zastupnika nacionalnih manjina (osam zastupnika), Fokusa (jedan), Nezavisne platforme Sjever (dva mandata), IDS-a (dva), ali čak i kad svima njima pribrojimo i deset ruku zastupnika platforme Možemo!, jasno je kako je Milanović i dalje "kratak" za još jedanaest ruku. A te ruke morale bi doći iz redova Domovinskog pokreta ili Mosta...

S druge strane, Plenkovićeva matematika nešto je jednostavnija: uz osam zastupnika nacionalnih manjina i pet novoizabranih zastupnika iz redova liberala (IDS, Fokus i Nezavisna platforma Sjever), HDZ-u su potrebna još samo dva "prebjega" iz Domovinskog pokreta ili koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista.

Naravno, za Plenkovića bi još jednostavnije bilo sklopiti dogovor s (cijelim) Domovinskim pokretom i da potom tu koaliciju "amenuje" još samo tri zastupnika iz redova nacionalnih manjina ili već spomenute liberalne skupine.

Dok Milanović i Plenković prebiru po telefonskom imeniku smišljajući koga je pametnije prvo nazvati, mogući "king-makeri" iz Domovinskog pokreta možda su već jučer odlučili s kime će prvo otvoriti poslijeizborne pregovore za sastavljanje nove vlade.

Prvi sastanak

Novoizabrani zastupnici DP-a jučer su održali prvi poslijeizborni sastanak kako bi dogovorili svoje početne pozicije pred pregovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i HDZ-om i(li) Rijekama pravde predsjednika Zorana Milanovića.

Zanimljivo, na sastanku nije bilo Mislava Kolakušića (predsjednika stranke Pravo i pravda), koji je osvojio saborski mandat kao nositelj liste Domovinskog pokreta i Prava i pravde u I. (zagrebačkoj) izbornoj jedinici.

image

Mislav Kolakušić

Damir Krajač/Cropix

- Zvao sam ga, ali mi se ne javlja na telefon - rekao je jučer zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. Iz njihove PR službe potom su poručili da će javnost biti na vrijeme obaviještena o datumu sjednice Predsjedništva Domovinskog pokreta.

Ovako sročena obavijest vjerojatno znači da mogući "king-makeri" nove parlamentarne većine i nove vlade žele izbjeći novinarsku "sačekušu".

Mario Radić potvrdio je jučer da je bilo poziva iz HDZ-a te je poručio da ljudi mogu pozivati s bilo koje strane, ali da će DP imati čvrsti stav u pregovorima.

- Poziva je bilo i bit će. Mogu zvati koliko hoće, imat ćemo čvrsti stav u pregovorima. Poziva je bilo već sinoć, ali mogu pozivati s bilo koje strane. Nećemo pregovarati ni o ministarstvima ni o foteljama, već o politikama. Mi ćemo postaviti svoje pa ćemo vidjeti kome će to biti prihvatljivo - rekao je Radić, ne želeći prejudicirati s kime će biti teže pregovarati - sa SDP-om ili HDZ-om. Vrlo brzo će donijeti formalne odluke, rekao je i dodao da bi odluku trebali donijeti ovih dana.

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava još je u izbornoj noći rekao da se čuje s predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali i da se na dan izbora nisu čuli.

- Mi smo treća stranka po snazi, to je ogroman uspjeh. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima. Zvali su me sa svih strana, to je tako u politici - rekao je Penava.

Nakon što je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14, nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

No, kako je Kolakušić i ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir, lideri DP-a neće puno očajavati, jer će bez Kolakušića imati širi manevarski prostor za pregovore i eventualan dogovor s HDZ-om.

Bez komentara

Uostalom, Mislav Kolakušić najvjerojatnije uopće neće biti saborski zastupnik jer je ta funkcija - po sili zakona - nespojiva s njegovom dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu. A kako je Kolakušić već najavio i kandidaturu za novi mandat u Bruxellesu, na lipanjskim izborima za Europski parlament, jasno je da će u Saboru priliku dobiti netko drugi. A tko će to biti, zasad nije najjasnije jer Kolakušić ne želi odgovoriti na naša pitanja vezana uz njegov saborski status.

U međuvremenu se pojavila i spekulacija kako bi, kao Kolakušićeva zamjena, u Sabor mogao ući Zlatko Hasanbegović koji je na prekjučerašnjim izborima zauzeo drugo mjesto na listi koalicije DP-a i Prava i pravde u I. izbornoj jedinici.

Hasanbegović je osvojio 6157 preferencijalnih glasova, što je jako dobar rezultat čak i u usporedbi s odličnim rezultatom Mislava Kolakušića koji je osvojio 8361 preferencijalni glas. Ni Hasanbegović nije želio komentirati spekulacije o svom ulasku u Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:31