NISU BAŠ JEDNOGLASNI

Doznali smo imena četvero pobunjenika iz SDP-a koji su bili protiv Milanovićeve kandidature!

Za sada je samo jedan kandidat za Grbinovog nasljednika na čelu najjače oporbene stranke

Peđa Grbin i Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a uoči parlamentarnih izbora 

 Goran Mehkek/Cropix

Glavni odbor SDP-a u subotu je potvrdio Zorana Milanovića kao svog kandidata za još jedan mandat predsjednika Republike, a danas mu je stigla i službena podrška stranke Reformisti Radimira Čačića.

Glavni odbor SDP-a, kao najviše političko tijelo između dviju konvencija, koje broji 103 člana, odluku je donio velikom većinom glasova nakon što je Predsjedništvo stranke jednoglasno odlučilo podržati Milanovićevu kandidaturu, ali ipak s dva glasa protiv i dva suzdržana.

Protiv su, kako smo neslužbeno doznali, bili Goran Perović Mungos, predsjednik SDP-ova savjeta za branitelje Zadarske županije, i Hrvoje Novak, vijećnik u Skupštini Krapinsko-zagorske županije iz Pregrade, dok su suzdržane bile predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić te predsjednica rovinjskog SDP-a Maria Blažina.

Ovih četvero članova Glavnog odbora nije pojasnilo svoje stavove.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je nakon sjednice Glavnog odbora rekao da su odluku o Milanoviću donijeli velikom većinom glasova te da su nakon rasprave gotovo svi bili suglasni da Zoran Milanović dijeli SDP-ove vrijednosti.

- Kao predsjednik Republike bio je brana totalnom preuzimanju države od strane HDZ-a i zbog svega onoga dobrog što je napravio za vrijeme svojeg mandata treba biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike. Dakle, Milanović je SDP-ov kandidat za predsjednika Republike, a vjerujem da će uskoro slijediti i podrška drugih stranaka - rekao je Grbin.

U raspravi je bilo onih koji su smatrali da je bolje da odluku o kandidatu za predsjednika donese novo vodstvo stranke, budući da će se unutarstranački izbori, na kojima se Grbin neće kandidirati, održati 14. rujna, ali prevladao je stav da se Milanovića podrži sada, a da izborne radnje započnu 19. kolovoza, nakon ljetnih godišnjih odmora.

Zasad je kandidaturu za predsjednika SDP-a jedini istaknuo aktualni potpredsjednik stranke i predsjednik Krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Mirela Ahmetović, politička tajnica stranke za koju se vjerovalo da bi se mogla kandidirati, a prema nekim je izvorima i prikupljala podršku za to, u posljednji je trenutak odlučila ići samo na izbore za Predsjedništvo, odnosno za potpredsjednicu stranke. Spekulira se još uvijek da bi u utrku mogli ući Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, te Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:44