NEZAKONITO POSLOVANJE?

DORH u Credo banci, HNB mora objasniti

Hrvatska narodna banka ŽDO-u u Splitu već je predala zapisnik o izravnom nadzoru u Credo banci
Split, 231111.Zbog loseg poslovanja Savjet HNB-a je odlucio oduzeti odobrenje za rad Credo banci iz Splita, te se nad bankom pokrece prisilna likvidacija. Jutros su ispred poslovnice banke u ulici Slobode gradjani pokusali doci do vise informacija ali je banka bila zatvorena a na vratima je bila obavijest o likvidaciji. Depoziti stedisa su osigurani od Drzavne agencije za osiguranje stednih uloga i bit ce isplaceni vlasnicima.Na slici gradjani ispred poslovnice Credo banke u ulici Slobode.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu dobilo je od Hrvatske narodne banke zapisnik o izravnom nadzoru u Credo banci te je zatražilo provođenje daljnjih izvida odnosno prikupljanje svih informacija o poslovanju te novčarske kuće, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama DORH-a .

I Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu u povodu deblokade računa Credo banke. Kaznenu prijavu podnijela je Hanfa pa je zagrebački ŽDO od Hrvatske narodne banke zatražio dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata, navodi HRT.

U poslovanju Credo banke utvrđene su bitne nezakonitosti i neprovođenje mjera koje im je zbog ranije utvrđenih nepravilnosti naložila središnja banka te je upravo stoga Savjet HNB-a prošlog tjedna odlučio oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d., Split.

Tada je istovremeno donesena i odluka o prisilnoj likvidacije banke.

Podsjetimo, isplata depozita za vjerovnike Credo banke počinje u četvrtak, 1. prosinca, u poslovnicama Croatia banke i Hrvatske poštanske banke. Prema navodima direktora Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Vinka Radića, sva potrebna sredstva za isplatu su osigurana te je zamolio građane da po svoje depozite ne dolaze odmah taj dan, kako zbog isplata mirovina ne bi došlo do gužvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:46