‘NEMA PROPUSTA‘

DORH odbacio kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje novinara Vladimira Matijanića

U rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja

Vladimir Matijanić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje novinara Indexa Vladimira Matijanića koji je preminuo u kolovozu 2022. od posljedica bolesti vezanih za teške posljedice covida-19.

Kako se doznaje na sudu, u rješenju tužiteljstva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. kolovoza prošle godine primjenjivale odgovarajuće metode i postupci liječenja te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću.

Multidisciplinarno vještačenje proveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. kolovoza 2022. u dva je navrata pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmjerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan. Sat kasnije ponovno su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svijest i prestao disati.

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posljedica rapidnog tijeka bolesti, točnije brzo napredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti covid-19 i da takav nije mogao biti spriječen unatoč svim poduzetim postupcima.

Također nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rješenju.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu​ priopćilo je prošlog utorka, u povodu brojnih novinarskih upita vezanih uz izvide o Matijanićevoj smrti prije 16 mjeseci, da su donijeli državnoodvjetničku odluku, no da je ona prvo upućena podnositeljici kaznene prijave i roditeljima preminulog novinara.

Tužiteljstvo je tada izvijestilo da će, uvažavajući interes javnosti i poštujući prava oštećenika, javnost biti priopćenjem obavještena o odluci tek nakon što podnositeljica i roditelji s njom budu upoznati.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je još jednom upozorilo javnost da 16 mjeseci od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića i šest mjeseci nakon što je Državno odvjetništvo završilo istragu nema odluke o okolnostima njegove smrti i kažnjavanju odgovornih.

‘Za nas u HND-u od početka je jasno da postoji krivac. I taj krivac mora odgovarati. Nikada od te borbe za istinom i sankcioniranjem odgovornih za tragičnu smrt Vladimira Matijanića nećemo odustati‘‘, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare ispred Državnog odvjetništva u Zagrebu.

HND je dan ranije s prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zatražio smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i upozorio da nije pokrenut službeni postupak niti je itko odgovarao zbog Matijanićeve smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:14