NIJE BEZAZLENO

DOPISNIK BBC-ja RUGA SE HRVATSKOJ I SRBIJI 'Ovo je jako šašavo... milo za drago svađa kojoj je mjesto na dječjem igralištu'

 Arhiva CROPIX

BEOGRAD - Dopisnik BBC-a iz Beograda Guy Delauney objavio je blog o najnovijem prepucavanju između Srbije i Hrvatske u kojem je ponašanje dviju država usporedio s ponašanjem djece na igralištu.

- Na jednoj razini, čini se jako šašavo - 'milo za drago' svađa kojoj je mjesto na dječjem igralištu, napisao je Delauney.

- Hrvatska zaustavi promet kamionima iz Srbije, Beograd vraća istom mjerom, potom Zagreb zabrani svim vozilima sa srpskim registracijama ulazak na svoj teritorij. Srbija je Hrvatsku već tužila učiteljici - Europskoj uniji - i da je u cijeloj igri bilo lopte netko bi već uvrijeđeno otišao doma s s njom, piše Delauney.

BBC-jev dopisnik potom objašnjava da cijela priča ima i ozbiljniji ton - s obje strane još uvijek postoje bijes i zamjeranje koji potječu iz sukoba u prošlom stoljeću. Iako se rijetki sjećaju Drugog svjetskog rata, Domovinski rat završio je tek 1995.

Delauney napominje kako je proslava 20. godišnjice operacije Oluja uzburkala duhove među Srbima, gdje se mnogi ‘sjećaju stotina tisuća srpskih civila koji su bježali kako bi spasili svoje živote.’

Beograd je, piše, odigrao i na kartu nacizma, kada je usporedio hrvatsko blokiranje granice s ustaškim režimom, ‘koji je sistematski masakrirao desetke tisuća Srba, Roma i Židova.’

S druge strane, Hrvatima je dovoljno spomenuti glavni grad županije u koju ulaze izbjeglice - Vukovar, piše Delauney.

- Srbi su smlavili grad 1991., masakrirali civile i vojnike, i potjerali Hrvate da napuste područje koje su prozvali Republikom Srpskom Krajinom.

Spominje i kako su drugi hrvatski gradovi pretrpjeli masivnu štetu tokom sukoba, poput Dubrovnika, čiji su stari grad, UNESCO-vu zaštićenu baštinu, granatirale srpske snage.

Iako su se odnosi u zadnjih 15 godina popravili, Delauney upozorava kako bi moglo doći do više turbulencija u regiji, pogotovo ako će, kako navodi, ‘izbor nacionalističke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pratiti i pobjeda njene stranke HDZ-a na nadolazećim parlamentarnim izborima.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:14