PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Dopisi o plinu i afera koja trese državu? Ništa ne trese Hrvatsku! Moja odgovornost? Nema je‘

Plenković je, odgovarajući na pitanja novinara, u više navrata ponovio kako je on ‘dobar premijer‘

Andrej Plenković odgovara na novinarska pitanja u Splitu

 Tom Dubravec/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak, nakon što je objavljeno da su Uskokovi istražitelji ušli u sjedište HEP-a, da Hrvatsku ne trese nikakva afera te poručio da je Vladina politika u energetskoj krizi bila osigurati priuštivost energenata za građane i gospodarstvo.

Na pitanje trese li Hrvatsku plinska afera, Plenković je rekao: - Ne trese Hrvatsku nikakva afera.

- Da malo rasvijetlimo kontekst, činjenice i aktivnosti od strane Vlade. Zahvaljujući Putinovoj agresiji živimo energetsku krizu već gotovo godinu i pol dana. Politika Vlade RH bila je osigurati energetsku sigurnost i priuštivost energenata i cijena. Hrvatska država može se osloniti na nekoliko bitnih aktera. Jedan akter, Hrvatska elektroprivreda, je instrument Vlade RH u suočavanju s energetskom krizom... Da nije bilo intervencije Vlade, račun za struju bi bio veći u zadnjih godinu i pol dana. Slično je i za plin. Mi se ne možemo u tolikoj mjeri osloniti na INA-u. INA više nije u stopostotnom državnom vlasništvu. Kada se osvrnemo na situaciju s plinom, koju smo zadaću dali HEP-u kada je glavna tema oporbe bila da li hrvatski plin završava u Mađarskoj?

Kada se vidjelo da će cijene plina ići jako gore mi smo donijeli odluku da HEP otkupi proizvodnju plina i time hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj, i da ga dovoljno ima. Mi čekamo da pristignu sva izvješća od svih aktera. Kada sve to budemo imali, vidjet ćemo gdje je i je li došlo do problema koji su uzrokovali da se taj plin prodao po nižoj cijeni.

- Očito da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška plina. Plinacro je za višak plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni.

- Drugo, vidim da ide jedna lažna teza oporbe: riba smrdi od glave - rekao je Plenković osvrćući se na kritike predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

- Osoba koja je pokrala novce od Hrvatskog sabora lažnom prijavom prebivališta, se usuđuje imati takve kvalifikacije. Osoba koja za brigu o hrvatskim građanima i gospodarstvu nije napravila ništa. Doprinos nula. Samo ometanje. Njihove teze u potpunosti odbacujem. Kada sva izvješća budu kompletirana, vidjet ćemo što se točno dogodilo. Kada je riječ o tezi da sam ja nešto lagao, Nacional sedam godina mene drži na naslovnici i u negativnom kontekstu, isključivo napadaju HDZ, pristrani su... Netko je Nacionalu dao dokumente koji nisu predviđeni za javnost. Netko im ih je dao s nekim ciljem, da se napravi politička šteta, kaže Plenković.

- Ako smo vam omogućili da ne osjetite energetsku krizu, onda je to jako dobro. Moj posao je zaštititi građane. Ako ćemo primjerice, potpuno dovršiti Istarski ipsilon, to je isto jako dobro. LNG terminal nam omogućuje energetsku sigurnost neovisno o tome hoće li Rusija zatvoriti plin prema Ukrajini, onda smo mi osigurali sigurnost, nastavlja Plenković.

Plenković je rekao da je za sve saznao 30. lipnja navečer kada mu je ministar Filipović to priopćio.

- Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HROTE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Mi ćemo o svim ovim stvarima vidjeti do kraja tko je, kad je, što, na kakav i koliko artikuliran način trebao signalizirati. Ono što je sada tema je da utvrdimo sve činjenice. Mi ćemo prvo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke, rekao je Plenković, a na pitanje ima li tu njegove odgovornosti odgovorio je:

- Ovdje sigurno da ne, kaže Plenković i nastavlja o svojim postignućima:

- Ako se radi o tome da Hrvatska danas ima milijun i 650 tisuća zaposlenih, više nego ikada, onda sam jako dobar premijer. Ako ima manje od 97 tisuća nezaposlenih, najmanje od 1982., onda sam jako dobar premijer, ako nam je prosječna plaća narasla 50 posto, onda sam jako dobar premijer, ako je medijalna plaća narasla 47 posto onda sam isto jako dobar…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:33