PODRŠKA REZOLUCIJI

Domovinski pokret: ‘Pozivamo srpski narod i državu da se suoče sa svojom prošlošću‘

DP napominje u priopćenju da UN ovom rezolucijom potvrđuje ono što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo

Ivan Penava

 Goran Mehkek/Cropix

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a komentirao je Domovinski pokret, koalicijski partner HDZ-a u Vladi Republike Hrvatske.

Podsjetimo, rezolucijom je 11. srpnja proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

DP napominje u priopćenju da Ujedinjeni narodi ovom rezolucijom "potvrđuju ono što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo – uslijed velikosrpske agresije koju je predvodio Miloševićev režim 90-ih godina učinjeno je jako puno zla na području bivše države".

- Velikosrpska agresija ostavila je svoj krvavi trag u Hrvatskoj, preko Vukovara do Škabrnje, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srebrenice, Goražda, Višegrada. Današnje proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici Domovinski pokret pozdravlja kao jedno upozorenje i opomenu da se takvo zlo više nikada ne smije dogoditi. Pozivamo srpski narod i državu da se suoče sa svojom prošlošću koja je, pod krinkom provođenja velikosrpske ideje, donijela toliko štete svim narodima bivše Jugoslavije. Lekcije nisu naučili i s prošlošću se nisu suočili jer smo i danas svjedoci inzistiranja na politikama „srpskog sveta“, rekao je predsjednik Ivan Penava.

Uz izražavanje duboke sućuti bošnjačkom narodu za svu patnju koju su pretrpjeli, predsjednik DP-a Penava poručio je kako Domovinski pokret izražava optimizam i nadu da će na tragu ove rezolucije narodi u našem susjedstvu smoći snage graditi uspješnu suradnju temeljenu na međusobnom uvažavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 09:50