O SPORU SA SRBIJOM

Domovinski pokret: Posjet predsjednika Vučića može, ali tek nakon što Plenković posjeti sve srpske logore

‘Ovo su preozbiljna pitanja da hrvatska država ne bi imala svoj stav‘, zaključuju iz Domovinskog pokreta

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je Hrvatska odbila dopustiti srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću privatni posjet Jasenovcu što je izazvalo novi val tenzija između dviju država, iz političkih krugova stižu brojne reakcije.

Domovinski pokret na Facebooku je objavio kako bi posjet Vučića Hrvatskoj odobrili nakon što premijer Andrej Plenković ‘posjeti sve srpske logore i položi cvijeće za sve poginule hrvatske žrtve‘.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

‘Gledajući igrokaz dvojice članova Europske pučke stranke, u pumpanju stranačkog i osobnog rejtinga glede apokrifnog događaja, tobože dolaska Vučića u Hrvatsku, koji se nije dogodio niti je bio najavljen. Ustvari se ništa nije dogodilo osim što su obojica kontaktirali svojeg najboljeg prijatelja Milorada Pupovca. Nastavno na izmišljeni događaj predlažemo Ministarstvu vanjskih poslova sljedeće mjere.

Kako nam prenose mediji, na snazi je najava posjete Aleksandra Vučića RH i Jasenovcu do 22. rujna, a Domovinski pokret odobrio bi taj posjet isključivo pod dva uvjeta, nakon kojih bismo g. Vučiću odobrili posjetu Republici Hrvatskoj.

Prvi uvjet je da se označe svi logori u kojima su bili hrvatski ratni logoraši od Stajićeva, Srijemske Mitrovice, Begejaca i ostalih koje Republika Srbija ne priznaje i u kojima su mučeni hrvatski logoraši.

Drugi uvjet je da gospodin Andrej Plenković također recipročno najavi posjet u logore priznate od strane Republike Srbije i položi cvijeće i zapali svijeće za sve poginule i mučene hrvatske žrtve.

Usput, pitali bi Vučića za silne brojke koje srpska propagandna mašinerija izbacuje, koje brojke oni smatraju točnima? Uputili bismo upit i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Voljeli bismo da nam odgovore, glede Jasenovca koji njihov predsjednik želi posjetiti, koje brojke oni priznaju? Brojke memorijalnog centra u Jasenovcu, brojke iz Gradine ili brojke njihova Muzeja genocida gdje se navode čak i brojke od 1.700.000. Ili ipak da uvažimo brojke dr. Franje Tuđmana zbog kojih je robijao u bivšoj državi?!

Ovo su preozbiljna pitanja da hrvatska država ne bi imala svoj stav‘, zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34