INTERVJU

DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ 'Smanjenje broja ministarstava moglo bi HDZ-u donijeti pobjedu na izborima'

Volio bih da smo smanjili glomazni državni aparat, to je klasična odrednica demokršćana, naspram ljevičara koji bi uvijek redistribuirali tuđe i zajedničko
 Tomislav Krišto / CROPIX

Saborski zastupnik i predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika, Domagoj Ivan Milošević, u intervjuu za Jutarnji list komentirao je Vladinu gospodarsku politiku, stanje u stranci, predsjedničke i unutarstranačke izbore te nedavnu krizu s HNS-om.

Kako biste ocijenili Vladinu gospodarsku politiku?

- Neosporno je da je zahvaljujući poreznoj politici i rasterećenjima, kao i uspješnijem povlačenju fondova EU, ova HDZ-ova Vlada podigla gospodarski rast, povećala zaposlenost te posljedično konsolidirala javne financije i vratila Hrvatskoj investicijski rejting, što smanjuje kamatni trošak državi, poduzetnicima i građanima.

Nažalost, nismo se uhvatili u koštac sa strukturnim promjenama, prije svega javnog sektora i zdravstva, te privatizacijom dijela poduzeća kojima stvarno nije mjesto u državnom portfelju, poput Končara i Podravke ili Đure Đakovića. I ne, nisam za privatizaciju HEP-a, iako se zalažem za iskorake u tržišnom smjeru. Ali, jesam za privatna ulaganja, domaća i strana, u proizvodnju električne energije.

Nedavno ste rekli da se, ako želimo ostvariti puni gospodarski potencijal, mora više cijeniti rad, ali i ubrzano mijenjati javni sektor. Kako biste ga mijenjali?

- Da, moramo više cijeniti svakog radnika kako u privatnom tako i u javnom sektoru, ali ne tako da zaposlenici javnog sektora imaju puno veću sigurnost i prava od zaposlenika u privatnom sektoru. Ta je pozicija i percepcija nerada u državnoj administraciji dovela do izraza poput “uhljeba” te sve većeg jaza i suprotstavljenog interesa između privatnog i javnog. Otkad sam kao poduzetnik 2011. prešao u politiku, iz privatnog u srce javnog sektora, zalažem se za uravnoteženje odnosa između ta dva svijeta.

Mislim da moramo značajno smanjiti broj ministarstava te istim načinom rezati do najnižih razina javne administracije, uz maksimalnu digitalizaciju javne uprave. Vlada mora krenuti od sebe i naglasio bih da Njemačkom upravlja 15, Austrijom 12, a Mađarskom osam ministara. Je li država uspješnija ako ima više ministarstava i više zaposlenih u njima ili je zapravo obratno? I ne mislim da je predizborna godina vrijeme koje onemogućava prave iskorake. Dapače, mislim da na ovakvoj reformi, dobro pripremljenoj i iskomuniciranoj, HDZ može uvjerljivo pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Mnogi vaši stranački kolege kažu da su nezadovoljni stanjem u HDZ-u. Kako vi, kao član Predsjedništva i zastupnik, gledate na situaciju u stranci?

- Nastojim prosuđivati hladne glave i bez osobnih preferencija. Snaga HDZ-a je što okupljamo birače od desnog prema centru, ali naš temelj je oduvijek desno. To je, uostalom, bila i politika prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Njom smo pobjeđivali u ratu i dobivali izbore. Umjereno desna pozicija, ali konzistentna kako svjetonazorski tako i društveno-gospodarski, jedini je ispravan i uspješan put za HDZ.

Zato bih jako volio da smo smanjili glomazni državni aparat, to je klasična odrednica demokršćana, pučana, naspram ljevičara koji bi uvijek i u što većoj mjeri redistribuirali tuđe odnosno “zajedničko”, i to koristeći golemi državni aparat. Uz sve naše mane, HDZ je još uvijek jedina politička snaga u zemlji, kad okuplja od centra prema desno, koja može provesti nužne promjene. Ponovit ću: između hrvatske države i ponora danas još stoji samo HDZ.

Jeste li i kako uključeni u pripreme za predsjedničke izbore?

- Uključen sam koliko i drugi članovi Predsjedništva koji nisu u stožeru. Svi u HDZ-u učinit ćemo sve, pa tako i Zajednica poduzetnika i obrtnika, da Kolinda Grabar-Kitarović osvoji drugi mandat. Mislim da je odabir kolege Anušića za šefa kampanje odličan izbor, on je operativan i ima odličnu komunikaciju sa svima nama, kao i na terenu.

Kako procjenjujete šanse HDZ-ove kandidatkinje Grabar-Kitarović, koga vidite u drugom krugu?

- Vjerujem da će Grabar-Kitarović, kao najkompetentniji kandidat od ponuđenih, ponovno pobijediti. U drugom krugu će pobijediti Zorana Milanovića. Umijeće ćemo morati pokazati odbijajući u prvom krugu napade zdesna, a u drugom pridobivajući te iste ljude da glasaju za našu kandidatkinju. Siguran sam da za to imamo dovoljno zajedničke snage i mudrosti. Već je jasno da je politička desnica raznolikija i puno jača od ljevice.

U HDZ-u se u posljednje vrijeme više govori o unutarstranačkim izborima koji bi trebali biti na proljeće, nego o predsjedničkima koju su na vratima. Hoćete li i vi biti jedan od kandidata za šefa HDZ-a, kako se to spekulira?

- To je logično s obzirom na ustavne ovlasti predsjednice u odnosu na šefa Sabora i Vlade, kao i očekivanja unutar naše stranke na idućim parlamentarnim izborima. Moje ambicije nisu se promijenile otkad sam 2011. prešao iz businessa u politiku. Želim značajan gospodarski napredak Hrvatske i puno bolji život svih naših ljudi. Tome posljednjih godina dodajem i cilj da zadržimo mlade u zemlji i vratimo one koje su otišli. S koje ću se pozicije za te ciljeve dalje politički boriti, o tome će odlučiti HDZ-ovci kada za to dođe vrijeme.

Ako je suditi prema najavljenim kandidaturama, očekuje se oštra bitka za vrh HDZ-a. Tko vam je od kandidata - Kovač, Stier, Penava, Plenković - najbliži?

- Razgovaram sa svima nabrojenima, s nekima često, s nekima rijetko. Najviše s Davorom Stierom kojega i poznajem politički najdulje i najbolje, još od 2011. kad smo sjedili u susjednim sobama, on kao vanjskopolitički savjetnik, a ja potpredsjednik Vlade gospođe Kosor. Kolegu Kovača poznajem iz vremena kad je bio veleposlanik u Berlinu, a poslije HDZ-ov međunarodni tajnik. S Andrejem Plenkovićevim sam išao u srednju školu, zajedno smo igrali košarku. Ivana Penavu iznimno cijenim kao iskrenog domoljuba bez dlake na jeziku koji je, uvrštavajući na HDZ-ovu lokalnu listu Srbe, pokazao kako pobijediti u Vukovaru, ali i mnogim drugim mjestima.

U ovom trenutku trebamo sve zajedno, i sve ostale stranačke dužnosnike, ali i sve članove i simpatizere tuđmanovskom mudrošću i odlučnošću ujediniti kako bi Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila. A nakon toga slijedi natjecanje idejama, programima i timovima unutar stranke. Vjerujem u natjecanje, naši članovi su mudri i pobijedit će najbolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:20