HV SE VRATIO U VUKOVAR

Dolazimo pješice iz Vinkovaca u grad heroj, u kojem želimo i živjeti

 
 Vlado Kos / CROPIX

Hrvatska vojska vraća se u Vukovar. Sve je spremno za sutrašnje svečano otvorenje vojarne “204. vukovarske brigade” kojom će se postrojbe naših Oružanih snaga i službeno vratiti u grad heroj.

Pripadnici Inženjerijske satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koji su posljednjih godina bili stacionirani u Vinkovcima, već su zapravo cijeloga ovoga tjedna na poslu u Vukovaru, koji će im od petka biti stalno mjesto rada. U manje od tri mjeseca uređena je kompletna infrastruktura te sagrađena nova četiri objekta u koje će se smjestiti pripadnici ove postrojbe, njih ukupno 83, od kojih su dvije žene. Među njima je i razvodnik Josip Pilav, koji možda ima i najviše razloga za zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Vukovaru obećao prije godinu dana na Vladinoj sjednici održanoj u ovome gradu.

Vlado Kos / CROPIX

- Osjećaj je izvanredan. Prvenstveno zbog svega što ovaj grad znači našoj domovini, kao i toga što će dolazak vojske donijeti i određene koristi gradu i njegovim građanima. Meni osobno također će biti lakše, jer već tri godine živim ovdje sa zaručnicom, koja je inače Vukovarka, a i sama je pripadnica OSRH. Sada više neću morati putovati u Vinkovce ili Našice - rekao nam je Pilav, dok su oko nas brujali radni strojevi inženjerijske postrojbe uređujući pokrajnji prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Sve to nadgledao je i brigadni general Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a.

- Zadovoljan sam sa svime što vidim te ponosan što vojska dolazi u Vukovar, jer je svakom pripadniku HV-a iznimna čast, živjeti i raditi u ovom herojskom gradu - rekao je Jurković.

Nova vojarna se i smjestila na 10.000 kvadrata u jednom kutu Memorijalnog centra, odnosno bivše predratne vojarne. Vojnici koji će u njoj sada raditi bili su i prvi koji su došli na gradilište svoga novog radnog prostora. Raščišćavali su i pripremali teren kako bi radnici tvrtke Graditelj svratišta mogli početi s građevinskim radovima za koje je MORH izdvojio 17 milijuna kuna.

Rezultatom su svi prezadovoljni. Tu je zgrada zapovjedništva u sklopu koje je i prijemni centar, nadstrešnica za radne strojeve i mehaničarska radionica, a najveća zgrada je ona u koju je smješteno 11 spavaonica, svaka sa po šest kreveta, oružarnica, učionica, skladište, blagovaonica, dnevni boravak te prostor za buduću teretanu. Dok obilazimo novu vojarnu, njezini korisnici vrijedno rade na postavljanju pozornice na kojoj će se u petak održati svečanost, koju će, pak, pripadnici Inženjerijske satnije obilježiti na poseban način.

- U petak ovdje dolazimo u mimohodu. Krećemo iz Vinkovaca u 6 sati i očekujemo da ćemo ovdje biti za nekih 4-5 sati. Želimo na simboličan način obilježiti povratak vojske u Vukovar - rekao je brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik GOMBR-a, dodavši da vojnike za to nije trebalo posebno motivirati.

- Za nas je to veliki događaj, kako za naše nacionalno biće tako i za koncept nacionalne sigurnosti - poručio je Tretinjak, a slično razmišlja i satnik Josip Bodalec, zapovjednik satnije, kojem je pripala i čast da bude prvi zapovjednik nove vukovarske vojarne.

Vlado Kos / CROPIX
satnik Josip Bodalec

- HV se rodio i rastao uz hrvatsku državu kroz Domovinski rat i drago mi je što barem ovako vraćamo dug Vukovaru, koji je simbol tog rata. Nismo se opasali visokim bedemima, ograđeni smo žicom i vidljivi narodu, uvijek im dostupni za svaku vrstu pomoći - rekao je Bodalec, koji je jedan od devetorice pripadnika postrojbe koji su iskazali želju i da se trajno presele u Vukovar, a što je bila i jedna od intencija ovoga projekta.

- Živim u Jarmini kod Vinkovaca, ali želio bih se s djevojkom preseliti u Vukovar. Ovo je prekrasan grad i vjerujem da u njemu može biti samo bolje te se nadam kako će Ministarstvo i Grad iznaći način da se pomogne vojnicima koji žele trajno živjeti u Vukovaru - istaknuo je Bodalec, što je posebno obradovalo Ivana Penavu, vukovarskoga gradonačelnika, koji doduše ne može puno pomoći, jer Grad nema stambeni fond koji je potpuno u vlasništvu države.

- Vjerujem da će se naći rješenje i za to, ali i da će brojni vojnici ubrzo uvidjeti sve prednosti života u Vukovaru, pa se možda i sami upustiti u kupovinu ili izgradnju nekretnine, koje su kod nas dosta povoljne. U kontekstu dolaska mladih obitelji, punjenja vrtića i škola ovaj povijesni trenutak povratka vojske donio bi Vukovaru i dodatnu dimenziju, a ja sam uvjeren da će tako i biti - istaknuo je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:34