GRADSKA SKUPŠTINA

Dok je Tito na čekanju, a ustašama prijeti izgon, jedna bi zagrebačka ulica mogla biti nazvana po Madini

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je odlučio da se u "Fond imena" unese i ono tragično preminule djevojčice iz Afganistana

Ploča s imenom Trg maršala Tita skinuta je 2017. godine

 Damir Krajac/CROPIX

Tito na dugom štapu - najkraći je zaključak odluke skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, koji je napokon raspravio prijedlog u međuvremenu smijenjenog i iz stranke izbačenog Viktora Gotovca, koji je kao šef zagrebačkog SDP-a snažno - i protiv volje gradonačelnika Tomislava Tomaševića - forsirao prijedlog da se Trg Republike Hrvatske preimenuje u Trg maršala Tita.

Dakle, da se Titu vrati "njegov" trg koji mu je oduzet 2017. godine, nakon što je tadašnji gradonačelnik Milan Bandić popustio pod ucjenom svog koalicijskog partnera Zlatka Hasanbegovića.

Iako je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno podržao prijedlog da se u "Fond imena" (bazen iz kojeg se mogu "vaditi" imena osoba po kojima će se nazvati neka gradska ulica ili trg, nap. a.) to nikako ne znači da će, barem ne skoro, Tomaševićeva administracija maršalu Titu vratiti “njegov” trg.

- Uopće nije sporno to što je Josip Broz Tito ušao u Fond imena, ali mi ostajemo pri tome da je vraćanje Titova trga polarizirajuća tema koja nije prioritetna - poručuju neslužbeno iz Možemo!.

Nakon što je Tito uvršten u Fond imena, predsjednica Odbora Rada Borić (Nova ljevica) rekla je kako "ništa nije konačno".

- Naš antifašizam i odnos prema antifašističkoj borbi svima je poznat, ali mislimo da u ovom trenutku Zagreb ima tema koje su važnije za naše sugrađane - poručila je.

I dok je bivši šef zagrebačkog SDP-a snažno pritiskao Možemo! oko Tita, Branko Kolarić iz pozicije vršitelja dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a kaže kako SDP ne odustaje od Tita, ali da će o tome najprije razgovarati s partnerima iz Možemo!.

- Na Odboru je učinjen prvi korak i Josip Broz Tito uvršten je u "Fond imena". Idući korak je da o našem prijedlogu da Tito dobije trg prvo raspravimo s našim partnerima iz Možemo!, ali i da vidimo koja bi bila najprimjerenija lokacija. Važno je napomenuti da Josip Broz Tito kao povijesna ličnost zaslužuje svoju lokaciju (trg ili ulicu) u Zagrebu. Preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske napravljen je na nasilan način, točnije nakon što je Hasanbegović ucijenio Bandića - rekao nam je Kolarić.

Dok maršal Tito čeka svoj trg, čini se da ustaše broje zadnje dane. Naime, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova raspravljao je i o prijedlogu za preimenovanje ulica "nazvanih po pripadnicima ustaškog pokreta". Documenta - Centar za suočavanje s prošloću i Svjetski židovski kongres zatražili su od Gradske skupštine da se preimenuju ulice Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, lvana Šarića, Filipa Lukasa, Petra Grgeca, Vladimira Jurčića, Srećka Karamana, Branka Klarića, Franje Nevistića, Ivana Oršanića, te Marka Hranilovića i Matije Soldina. Nakon rasprave Odbor je odlučio odgoditi svoju konačnu odluku "dok se ne pribavi stručno mišljenje o osobama čija imena nose ulice za koje se predlaže preimenovanje i njihovoj ulozi u ustaškom pokretu i Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

A jedna bi ulica ili trg u Zagrebu mogla biti nazvana i po Madini Hussiny, koja je kao šestogodišnja djevojčica (porijeklom iz Afganistana) poginula u naletu vlaka usred noći 21. studenog 2017. godine samo par metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj policija protjerala natrag prema Srbiji. Europski sud za ljudska prava kasnije je, podsjećamo, donio odluku da je Republika Hrvatska u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neočovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Nakon rasprave o tom prijedlogu, Odbor je jednoglasno podržao zaključak da se u Fond imena unese i ono Madine Hussiny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:40