PREGOVARAČKI TIM

Dok HDZ pregovara s DP-om ni Rijeke pravde ne miruju: Jedno poznato ime nije pozvano na sastanak

‘Ako DP iznevjeri ono što je govorio u Saboru i obećavao u kampanji i osigura HDZ-u ostanak na vlasti, to je njihova odgovornost‘

Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Peđa Grbin i Arsen Bauk

 Lucija Očko/Cropix

Dok HDZ pregovara s Domovinskim pokretom oko formiranja nove vlade i podjeli resora u njoj, u sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu u srijedu su se sastali predstavnici stranaka koje čine koaliciju Rijeke pravde. Na sastanku su, kako nam je potvrđeno, bili Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Krešo Beljak i Ivica Puljak. Radimir Čačić nije pozvan jer njegovi Reformisti nisu osvojili ni jedan saborski mandat.

Definirali su pregovarački tim te koaalicije, a činit će ga Peđa Grbin, tajnik SDP-a Marko Krička te po dvoje predstavnika ostalih stranaka Rijeka pravde, ovisno o tome tko u danom trenutku može ići na pregovore.

"Razgovarali smo o sljedećim koracima. Dogovorili smo da ćemo svjetonazorske razlike maknuti u drugi plan i u prvom koraku probati složiti saborsku antikorupcijsku većinu kontra HDZ-a. Kad konstituramo Sabor i kad se dogovorimo oko nekoliko glavnih točaka koje su svima zajedničke, u drugom ćemo koraku dogovoriti mandatara", kazala nam je predsjednica Glasa, Anka Mrak Taritaš, koja je izabrana u Sabor kao treća na koalicijskoj listi Rijeka pravde" u II. izbornoj jedinici.

Na pitanje koga nakon svega koalicija Rijeke pravde vidi u toj antikorupcijskoj većini kontra HDZ-a odgovorila je kako je nesporno da će u njoj biti sve stranke od centra na lijevo: koalicije Rijeke pravde, Možemo!, IDS, Fokus i Sjever Matije Posavca. Od desnih stranaka, objasnila je, vrata za dogovor o koaliciji protiv povratka HDZ-a na vlast otvorena su Mostu i Domovinskom pokretu.

Na pitanje nisu li u koaliciji Rijeke pravde malo pretromi u nastojanju da sastave većinu i zbog čega već nisu otpočeli službene pregovore sa strankama koje žele vidjeti u širokom bloku protiv HDZ-a, odgovorila je: "Most je kao što vidimo u unutarnjim previranjima i u prvoj polovici ovog tjedna zbog toga s njima sigurno nismo mogli razgovarati. Domovinski pokret pregovara s HDZ-om pa ćemo vidjeti kako će to završiti".

Zbog čega predstavnici Rijeka pravde ne pokušaju s Domovinskim pokretom razgovarati odmah, ako tu stranku vide na svojoj strani, i je li čekanje ishoda pregovora s HDZ-om pametna taktika, pitamo je. "Ključ postizbornih pregovora je hoćemo li HDZ-u dopustiti ostanak na vlasti ili ne. Ako Domovinski pokret odluči dati priliku HDZ-u da dođe i po treći put na vlast, onda je to njihova odluka.

Četiri godine smo svi iz opozicije, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, u Saboru govorili isto - da je ključni problem HDZ-ove vlasti korupcija. I u kampanji smo svi govorili isto, da s HDZ-om nećemo jer ga želimo svrgnuti s vlasti. Ako sad netko preko noći, unatoč tome što je govorio, odluči HDZ-u omogućiti da ostane na vlasti, onda je to pitanje političke odgovornosti onoga tko to čini", kaže nam Mrak Taritaš.

Na pitanje imaju li hodogram pregovora za formiranje većine kazala je da bi ovaj tjedan predstavnici "Rijeka pravde" trebali sjesti sa strankama od centra na lijevo i popiti kavu.

Tko bi bio mandatar vlade koju bi okupile "Rijeke pravde", pitamo je. Jasno je rečeno da pregovore u ovoj fazi ne može voditi Zoran Milanović, kaže nam predsjednica Glasa i dodaje:" O mandataru će se razgovarati nakon prvog koraka, konstituiranja anitkorupcijka saborska većina. Ako se ne odgovorimo oko toga prvog koraka, onda je besmisleno pričati o drugom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:36