UŽAS U MEĐIMURJU

Dojava o bombi prekinula suđenje za masakr u Paragu: ‘Aleksandri su davali slatkiše i tražili da laže‘

Iskaz jedinog svjedoka Slobodana Baloga završen je prije naprasnog završetka rasprave

Mjesto ubojstva i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Suđenje Mariju i Nini Balog zbog ubojstva i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag 25. kolovoza prošle godine u Međimurju prekinula je dojava o postavljenoj bombi u zgradi suda. Budući da su jednake dojave istovremeno stigle u zgradu Vlade i sudnice diljem Hrvatske, ovo se suđenje ne povezuje s prijetećim mailovima o eksplozivnoj napravi u državnim institucijama. Suđenje je prekinuto u trenutku prikazivanja snimke rekonstrukcije zločina.

Suđenje za zločin o kojemu je sve poznato, budući da se odigrao pred velikim brojem svjedoka, pri kraju je i u ponedjeljak je bio pozvan samo jedan svjedok, Slobodan Balog, otac ranjene djevojčice Aleksandre koja je zbog propucane ruke tad završila u Županijskoj bolnici Čakovec. Desetogodišnjakinja je bila s majkom Suzanom ispred kuće Minke Pec, čiji su muški članovi obitelji, ispada prema iskazima na sudu, bili u zavadi s ubojicama. Kad je započela pucnjava ona je, rekao je njezin otac sutkinji, stavila ruke na uši zbog zaglušujuće buke rafalne paljbe i ta joj je instinktivna gesta spasila život. Metak joj je pogodio ruku i raznio tetivu.

Srećom, sve četvero ranjenih preživjelo je pucnjavu, iako je troje njih završilo na Odjelu intenzivne njege ŽB Čakovec, među njima i djevojka stara 16 godina koja je u rafalnoj paljbi zadobila prostrijelne rane trbušne šupljine.

Iskaz svjedoka Slobodana Baloga završen je prije naprasnog završetka rasprave. On je rekao kako su Ljubo i Saša Pec, s kojima su optuženi bili u zavadi koja je i uzrokovala tragediju lani u kolovozu, u nekoliko navrata dolazili maloj Aleksandri i davali joj slatkiše kako bi na raspravama izjavljivala ono što su joj oni govorili da kaže.

- Tražili su ju da laže, rekla mi je, ali sam joj ja rekao neka kaže istinu pa je tako i bilo. Oni su htjeli da ona laže kako je prethodno vidjela Ninu i Marija da nose pušku. No da je to zaista i vidjela, ne bi došla na mjesto događaja - izjavio je. I on sam trenutačno se nalazi u varaždinskom istražnom zatvoru gdje mu je, kaže, Mario Balog rekao kako mu "prijeti 17 do 18 godina zatvorske kazne i da neće biti dobro kad izađe".

Reporteri Jutarnjeg su dan nakon pucnjave bili u naselju Parag, tad opkoljenog specijalnim policajcima. Djevojčica Aleksandra i nama je tad ispričala isto što je kasnije rekla sudu, ne spominjući da je prije pucnjave vidjela dvojac s puškom.

- Mama me poslala da odnesem tablete teti Minki jer ju je nešto boljelo. I mama je bila sa mnom. Čula sam pucnjeve i podigla ruke, prvo je pucao u mene, onda u Minku. Jako me zaboljela ruka i bilo me jako strah - rekla je za Jutarnji djevojčica.

Iako se u mještane Paraga uvukao strah da će ovako veliki zločin dovesti do daljnjih krvoprolića, to se barem zasad nije obistinilo. Parag ima 3000 stanovnika, u općini je Nedelišće i još do prije koju godinu bio je jedno od najmirnijih romskih naselja u Međimurju.

Dva mjeseca nakon ubojstva i pokušaja ubojstava, u listopadu 2021. godine, u naselju je obavljena nenajavljena pretraga u kojoj su pronađeni automatsko oružje i punjenja, ista kakvim je počinjeno krvoproliće u kolovozu. Iz policijskih krugova već dulje vrijeme može se čuti kako su naselja puna oružja i to većinom automatskih puški AK 47, popularni kalašnjikovi.

Puška kojom je prvooptuženi Nino Balog rafalno pucao po susjedima vlasništvo je njegova oca, koji ga je, nakon verbalne svađe s Pecom, poslao po nju u štagalj pored kuće.

Nešto prije podneva, zgrada varaždinskog suda je otvorena, a dojava se pokazala lažnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21