REAKCIJE KANDIDATA

Đogaš priznao: ‘Očekivao sam malo bolje rezultate‘; Mihanović: ‘Ostali smo najveća opozicijska stranka‘

Mi smo ostvarili gotovo identičan rezultat kao i prije godinu dana. Namjeravamo biti konstruktivna opozicija u Vijeću, rekao je Mihanović

Zoran Đogaš

 Vojko Basic/Cropix

>>> NOVO, 22:33 >>> Kandidat stranke Centar za zamjenika gradonačelnika Splita Bojan Ivošević zahvalio se svima koji su izašli na birališta te obećao da ih neće razočarati.

- Jedva čekam prvi radni dan. Ima puno stvari što u gradu treba popraviti i unaprijediti - rekao je Ivošević.

Šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović zahvalio se svima koji su glasali na izborima.

- Mi smo ostvarili gotovo identičan rezultat kao i prije godinu dana. Namjeravamo biti konstruktivna opozicija u Vijeću. Ostali smo najveća opozicijska stranka. Želim se zahvaliti našem Zoranu (Đogašu) jer je pristao biti naš kandidat i zato što je vodio pristojnu kampanju. Idemo u drugi krug i moja je želja da nastavimo ovako - rekao je Mihanović.

image

Vice Mihanović

Vojko Basic/Cropix

Zatim je za govornicu u prostorijima splitskog HDZ-a stao Zoran Đogaš.

- Ja sam očekivao malo bolje rezultate. Kolegi (Ivici) Puljku se očito ovaj potez isplatio. Mi smo u kampanji govorili o dobrobiti građana Splita. Očekujem nastavak borbe u drugom krugu, mi ćemo biti isti kao i sad. Neće biti niskih udaraca, ali ćemo inzistirati na tome da ne budu taoci ovakve situacije - rekao je Đogaš.

- Odigrat ćemo do kraja fer i pošteno i borbeno. Mi ćemo ukazivati na ono što mislimo da gradu treba. Nećemo mijenjati pristup - dodao je Đogaš.

- Ovo je moja prva situacija. Ja sam dao od sebe najviše što sam mogao. Srcem i dušom sam prikazao program. Građani su odabrali to što su odabrali. Ja se ne mogu mijenjati - rekao je Đogaš.

image

Zoran Đogaš

Vojko Basic/Cropix

- Oni koji su bili motiviraniji su izašli. Da sam ja postao gradonačelnik s ovako malom izlaznošću, ne bi to bio pravi legitimitet - dodao je Đogaš.

- Ako imamo rezultate koji su sukladni onima koji su bili prije. HDZ je ostao na sličnoj poziciji. Građani možda to nisu prepoznali. Mi nismo bili povod ovih izbora. Neke situacije iz povijesti jesu teret, ali ja gledam prema budućnosti - rekao je Đogaš.

- Imamo vremena za analize. Nigdje mi ne žurimo. S vodstvom ćemo razgovarati o izborima - dodao je Mihanović.

- Idemo u drugi krug. To je izvjesno. Ponosno do kraja. Tu nema dvojbi. Strategija se radi, 10. srpanj je izvrstan dan za izbore - rekao je Đogaš.


>>> 22:10 >>> Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak rekao je da su građani Splita izabrali red umjesto nereda i borbu za javni interes.

- Građani Splita su odlučili, izabrali su red umjesto nereda, izabrali su borbu za javni interes. Zahvaljujem se Splićanima koji su izašli na izbore. Ovo je važna pobjeda. Zahvaljujem svojim zamjenicima i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno. Kao što znate, ostvarili smo veliku pobjedu u Gradskom vijeću i sada ćemo moći ostvariti sve što smo obećali, planirali i radili. Moram zahvaliti članovima stranke Centar i simpatizerima. Ovo je rezultat svih nas i svih građana grada - rekao je Puljak.

- Izlaznost je mala, ali je izlaznost onih koji su nas podržali bila je velika. Ovaj puta se dogodilo da su oni koji su zainteresirani za izbore izašli i dali glas - rekao je Puljak.

- Mi ćemo pružiti ruku svima kojima je Split važan. Naravno, to nisu ni Željko Kerum ni HDZ. Nastavit ćemo raditi onako kako smo radili - dodao je Puljak.

- Prvi potez će nam biti sazivanje svih pročelnika i predstavljanje njima programa za razvoj grada. Prvi potez će biti raspisivanje anketnog natječaja za istočnu obalu - rekao je Puljak.

- Je li grad u ova tri mjeseca stagnirao. Ova tri mjeseca će dati veći zamah Gradu. Ubrzat ćemo razvoj grada i Split će u ove tri godine doživjeti renesansu - ustvrdio je Puljak.

- Naravno da vi tražite da svi podrže projekte u Gradu. Neće vam biti žao ako ga podrže svi - rekao je Puljak.

- Svi ste vidjeli da su namještene afere nisu utjecale na građane. Oni su nam dali povjerenje. Inzistirat ću da se traže počinitelji tih afera i da se razjasni cijela ta situacija koja je na početku prijetila da će se pretvoriti u nešto. Na sreću, to se nije dogodilo. Moram se zahvaliti većini medija koji su poštivali dostojanstvo i privatnost pojedinca - rekao je Puljak.

- Rekao sam da svi vrijedni radnici u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama ne moraju brinuti za svoju budućnost i egzistenciju. Knjižice HDZ-a neće biti prednost pri zapošljavanju kao što su to do sada bile - zaključio je Puljak.


>>> 22:00 >>> Kandidat stranke Centar za zamjenika gradonačelnika Antonio Kuzmanić ocijenio je da su građani prepoznali smjer u kojem ta stranka želi da Split ide.

- Ljudi su prepoznali smjer u kojem želimo da grad Split ide i prepoznali su naše emocije u tom smjeru - rekao je Kuzmanić za N1.

Kuzmanić je također rekao da članovi stranke Centra stavljaju svoje privatne živote za opće dobro.

- Stavljamo naše privatne živote za interes građana i opće dobro - poručio je Kuzmanić u izbornom stožeru stranke.

image

Antonio Kuzmanić

Sasa Buric/Cropix

21:45 Želim Puljku pobjedu u prvom, želim mu većinu u vijeću, neka apsolutno vlada gradom, jer tada više neće imati ni alibija ni opravdanja – iskren je bio SDP-ov kandidat Davor Matijević, dodajući kako je u politici najvažnije biti miran i zadovoljan odrađenim, a on je dao sve od sebe, javlja Slobodna Dalmacija.

Teme koje je promovirao i za koje se srčano borio u vijeću – primijetili su pripadnici medija – očito nisu dospjeli do Splićana, no njegov pas Indy definitivno ih je osvojio.

- Strah me promislit što bi bilo da je Indy moga na listu, možda bi bio bolji kandidat, a i šta bi bilo da nije bio dijelom kampanje – nasmijao je okupljene.

image

Davor Matijević, Dino Sinovčić, Suzana Piacun

Paun Paunovic/Cropix

Očekivao je, priznao je, veću i bolju izlaznost, ali tako je kako je.

- Pobjedniku treba čestitati - kazao je.

Što prije konstituirati vijeće i krenuti s radom je prioritet. Suradnju u Gradskom vijeću ne dovodi u pitanje, konstruktivan je SDP i voljan raditi za grad, bez uvjeta, iskreno.

- Pustimo matematiku, počnimo riješavati probleme. Mala satisfakcija mi je loš rezultat HDZ – dodao je.

U opuštenoj atmosferi nakon što su se karte dijelom posložile i postale jasne Matijević je priznao:

- U samom početku sam kazao kako ćemo ili ostvariti vrhunski rezultat ili ostvariti vrhunski dojam, eto ispalo je ovo drugo! - kazao je.


21:43 U stožeru HDZ-a nema nikoga već sat vremena, javlja Slobodna Dalmacija. Novinari se dosađuju. Zapjevalo se: 'A ako se i dogodi da nikoga zlo pogodi, a moj Bože, ča se može...'


Nakon što je Državno izborno povjerenstvo u 21 sat objavilo privremene rezultate izbora u Splitu, koji kažu da je kandidat za gradonačelnika Centra Ivica Puljak prikupio 49,93 posto glasova, kandidat za dogradonačelnika Splita Bojan Ivošević rekao je da želi proglasiti pobjedu, ali da su rezultati dobri.

- Ne želim proglasiti pobjedu, tek je pola biračkih odbora prebrojano. Dobri su rezultati. Nadam se da će se tako nastaviti. Birači su očito prepoznali da radimo dobro za Split - rekao je Ivošević, a prenio N1.

- To znači da nas naši birači i dalje podržavaju, smatraju da smo dobro radili i da su politike koje smo provodili dobre za grad. Birači nekih drugih političkih opcija očito ono što su oni radili zadnjih deset mjeseci nisu ocijenili kao dobrim. S obzirom da imamo veću potporu neko prošle godine, na pola obrađenih mjesta, mislim da podrška raste. To je jedan poticaj našem radu da se nastavimo beskompromisno boriti za interese ovog grada, uvoditi reda i da politika javnih natječaja i dalje bude praksa u Splitu, a ne stranačkih iskaznica - dodao je Ivošević, a prenijela Slobodna Dalmacija.

image

Bojan Ivošević

Sasa Buric/Cropix

Kandidatkinja za dogradonačelnicu iz redova HGS-a Lidija Bekavac izbore u Splitu okarakterizirala je kao protestne.

- Imamo građane koji su iz protesta izašli i dali svoj glas Puljku, ali budući da je ovo povijesno niska izlaznost, tu su drugi građani koji također iz protesta nisu izašli jer su nezadovoljni dosadašnjim politikama i kandidatima koji su ih predstavljali. Dosadašnja iskustva u našoj mladoj demokraciji su pokazivala da niži trendovi izlaznosti pogoduju velikim strankama, međutim, Split je pokazao da se ti trendovi mijenjaju. Mnogo slučajeva do sada Split je bio preteča novih i drugačijih politika, pa evo izgleda da to pokazuje i ovim izborima - rekla je Bekavac, a prenijela Slobodna Dalmacija.

Igor Stanišić, desna ruka Željka Keruma, komentirao je neslužbena predviđanja za mandate u Gradskom vijeću i potencijalno okončanje ovih lokalnih izbora već u prvom krugu.

- Izgleda da će najviše mandata imati stranka Ivice Puljka, druga stranka će biti HDZ, a treća mi, HGS. Ostali smo treća opcija kao što smo bili na prethodnim izborima, a vidjet ćemo kako će se sve to raspodijeliti. U slučaju da se izbori zaključe u prvom krugu mi ćemo još večeras čestitati Ivici Puljku. Analizirat ćemo kasnije što je kome poruka, a sad ćemo još malo pričekati službene rezultate - rekao je Stanišić, a prenijela Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:14