EUFORIČNI MILINOVIĆ

‘Doći ću pred Vladu s 10 autobusa ako budu nepošteni! Svi su mi čestitali, samo jedan čovjek nije, ali vjerujem da će i on...‘

Ovo je povratak Gospića na stare staze slave koje zaslužuje, a na de budemo smijurija cijeloj Hrvatskoj preko bankomata ili kung-fua - rekao je novi gradonačelnik

Darko Milinović

 Robert Fajt/cropix/Cropix

Na intervju s novim gradonačelnikom Gospića dr. Darkom Milinovićem čekali smo točno 20 sati te nakon nekoliko uzaludnih poziva i poruka otkako nam ga je obećao i otkako su se u nedjelju zatvorila biračka mjesta, znajući da će se javiti čim uzmogne.

- Do jutros do tri sata smo to malo proslavili, ali sam odmah ostvario svoje prvo obećanje da bolnicu i svoje pacijentice neću napuštati, evo od jutros u 7 sati sam bio na poslu i do sada u 14 sati sam imao četrdesetak pacijentica.

Nekima je gradonačelnička funkcija odskočna daska za visoku politiku, kod vas je obrnuto, nakon ministarske funkcije, te zastupničke u saboru, sada ste postali gradonačelnik?

Da. Pitali su me je li to moj veliki povratak na političku scenu. Ovo je povratak Gospića na stare staze slave koje zaslužuje, a na de budemo smijurija cijeloj Hrvatskoj preko bankomata ili kung-fua. Gospićanke i Gospićanke moraju dobiti grad kojim će se ponositi čitava Hrvatska. Naravno da sam prezadovoljan, ponosan i ushićen ovom pobjedom, tim više što je u ovoj kampanji bilo nevjerojatno puno niskih udaraca. Sjetite se samo testiranja na droge, na što smo bili primorani, što nikada u povijesti u Republici Hrvatskoj nije bilo od 1991. godine. No, ono što je ispod svakog ljudskog i moralnog dostojanstva, što me pogodilo kao čovjeka, političara i liječnika, ja kada su HDZ-ovci s još nekim koje ću uskoro prokazati ovih dana, govorili da mrzim nacionalne manjine. Svašta sam prošao, bio drugi čovjek države, ali takve gnjusne laži o sebi nisam nikada čuo. Onda sam otišao u ta srpska sela i pobijedio u svima. Kad idete poštenjem i srcem i ljubavlju prema gradu, pobjeda ne može izostati.

Kako će izgledati vaš posao, morate donijeti proračun?

Vrlo brzo ćemo složiti većinu i donijeti proračun, jer u gradskom vijeću sjede zaljubljenici u ovaj grad. Uvjeren sam u većinu, pozivam i HDZ da nam se pridruži, proračun moramo donijeti što prije, tako da institucije koje su naslonjene na proračun mogu profunkcionirati, da se nastave projekti i da grad počne disati punim plućima.

image

dr. Darko Milinović

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Najavili ste da ćete Grad voditi volonterski, kako ćete uskladiti obveze u bolnici?

Ja sam vodio velike sustave, vodio sam Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, gdje je radilo preko 80.000 ljudi. Gradonačelnik je prvi komunalac i čovjek koji mora okupiti tim ljudi koji će provoditi ono što gradonačelnik i njegov zamjenik stave u program. Dakle, ne morate vi sjediti 12 sati u uredu. Ja sam obećao da pacijentice neću ostavljati, ponedjeljkom ću imati ambulantu, četvrtkom ću operirati i uz dodatni napor, to se da izregulirati. Kad imate ljubav prema gradi i bolnici, lako ih je složiti.

Iz državnih institucija su nas omalovažavali i pokušali strašiti da je najbolja sinergija vlasti između nacionalne i lokalne, pa da ako ja i moj zamjenik pobijedimo neće biti te sinergije. Onda je moj odgovor - Samobor, Varaždin, Sveta Nedelja ili Međimurska i Istarska županija koji su najrazvijeniji dijelovi, a tamo na vlasti nije HDZ nego sposobni ljudi. Ovdje smo na razini županije imali nesposobne ljude i zato je županija i grad u ovakvom stanju. Bitna je sinergija sa sposobnim ljudima, sada ih Vlada ima u Gospiću.

Što ćete prvo učiniti?

Vratiti ponos gradu, urediti centar do 22. srpnja kada je Dan grada. Uvjeren sam da će državne institucije i Lika ceste u kojim< je Joso Vrkljan, moj protukandidat, istim intenzitetom asfaltirati, kao što su radili tri dana prije izbora. Vidim da danas više ne asfaltiraju. Takvu poruku Gospićani trpjeti neće. Ja sam se borio za ovaj grad i kroz HDZ, mogli su me izbaciti jer sam došao s 5 autobusa u Zagreb, kada sam bio nezadovoljan odnosom prema Gospiću i županiji. Danas me nemaju odakle izbaciti. Iz srca Gospićana ne mogu, a ako bude bilo kakav nepošten odnos prema Gospiću, neću doći s pet nego s 10 autobusa pred Vladu RH.

Do redovnih izbora je 10 mjeseci, razmišljate li već o kandidaturi na tim izborima?

Deset je premalo za velike projekte, ali dovoljno vremene da vratimo vjeru u grad. Ja sam liječnik, moj zamjenik poduzetnik, neovisno smo, nemamo kome polagati račune, osim ovim herojskim ljudima iz Gospića, koji je veličanstven, iako je ovako malo neuredan sada. Prije godinu dana bih se kladio da se neću kandidirati na ovim izborima, dogodio se splet okolnosti, a što će biti za godinu, vidjet ćemo.

Tko vam je sve čestitao?

Neki ministri, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, Ivan Penava, ministar Dabro, predsjednik Milanović također, hvala svima. Izostala je čestitka premijera Plenkovića, ali i nju očekujem, jer sam ja njemu čestitao na svim izborima do sada koje je dobio, zadnje na Euro-izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 10:11