BANKROTI MLADIH

Dobro zarade samo stariji odvjetnici, ostali propadaju

Zbog velikih dugova državi odvjetnici ne mogu zatvoriti tvrtku i krenuti dalje
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Ovako više ne mogu. Zatvaram ured i odlazim iz odvjetničke profesije. Prihvatio sam ponudu za posao u jednoj tvrtki kako bih mogao konačno mirno spavati i imati živaca za svoje dijete koje sam zbog posla zapustio - tvrdi jedan zagrebački odvjetnik (podaci poznati redakciji) koji se našao pred zidom jer već dvije godine ne uspijeva niti naplatiti troškove zastupanja stranaka, a kamoli nešto zaraditi.

Kaže da ima sreće jer, za razliku od jednog njegova kolege čiji je račun sedam mjeseci u blokadi zbog dugova državi, on može zatvoriti tvrtku i krenuti dalje.

Prosječna plaća

- Ono malo vremena dok sam sa sinom, razmišljam što ću prije platiti: telefon, doprinose ili knjigovođu. Zatvorit ću tvrtku dok nisam upao u dugove. Moj kolega je dužan Poreznoj upravi 100.000 kuna, ali im ne može platiti, a najgore je što ne može niti zatvoriti svoj ured dok ne podmiri sve račune.

Tvrtke nam ne plaćaju usluge jer nakon suđenja odu u stečaj ili se ugase, a još je gore s fizičkim osobama. Ne mogu im naplatiti troškove jer dobiju otkaz, pa nađu posao, pa opet dobiju otkaz. Zbog toga im ni sudovi ne mogu sjesti na plaću. Ljudi misle da mi svi imamo novca. Vraga! Imaju oni stari odvjetnici iza kojih su jake tvrtke. Mi koji smo počeli prije nekoliko godina više ne možemo preživjeti - otkriva naš sugovornik koji je u boljim danima zarađivao prosječnu plaću - 5000 do 6000 kuna. Gotovo 800 odvjetničkih ureda u Zagrebu već mjesecima ima blokiran račun jer posljednje dvije godine sve teže uspijevaju naplatiti usluge. Nakon Zagreba, situacija je najgora u Rijeci gdje je oko 500 odvjetnika u blokadi. Zato se niti ne mogu zatvoriti. Ove je godine u Zagrebu svoj ured bilo primorano zatvoriti njih 35, ali su otvorena nova 144.

Propadanje profesije

- Činjenica je da odvjetnici dijele sudbinu ekonomskih prilika te da otežano posluju. Izvjesno je da neki od njih ostvaruju i gubitak u poslovanju te da su njihovi računi blokirani - izjavio je Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Što se tiče obrana po službenoj dužnosti koje se financiraju iz proračuna, tvrde u HOK-u, troškovi se naplaćuju sporo, čak i dulje od godinu dana. Razgovarali smo s nekoliko odvjetnika, no željeli su ostati anonimni. Svi se slažu da postoji nekoliko razloga za propadanje profesije: tvrtke koje zastupaju odu u stečaj ili su u blokadi pa im se ne mogu naplatiti troškove parnice.

- A građani imaju sve manje novca, što zbog otkaza, što zbog sve mršavijih prihoda i kredita - tvrdi drugi sugovornik, također odvjetnik koji radi na zatvaranju tvrtke.

Ministarstvo: plaćeno 80% troškova

Jedan od razloga zbog kojeg je velik dio odvjetnika u blokdai jest redoslijed naplate: prvo se naplati Porezna uprava, zatim se moraju platiti režije i druge usluge, pa banke... Odvjetnici tvrde da su u tom lancu peti ili šesti po redu. Dok oni čekaju mjesecima, država ne čeka, nego zahtijeva isplatu PDV-a, režija, doprinosa, predujma dohotka... U Ministarstvu pravosuđa kažu da su za troškove sudova i odvjetnika ove godine isplatili 80 posto novca.

- Plaćeno je 103,164.060 kuna, od sudovima 94,757.760 kuna ili oko 91,80 posto. Zaključno sa 5. studenoga 2010. , pravosudnim tijelima doznačeno je oko 80 posto planiranih sredstava - tvrde u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 23:22