KREĆU DOGOVORI

Dobra vijest: Snižavanje cijena roaminga sa Srbijom i BiH kreće od listopada 2023. godine

Naknade za roaming između šest zemalja Zapadnog Balkana ukinute su u srpnju 2021., zahvaljujući Regionalnom sporazumu o roamingu

Ilustrativna fotografija

 Leland Bobbe/Imagesource/Profimedia/Leland Bobbe/Imagesource/Profimedia

Cijene roaminga padat će kao lišće iduće jeseni, najavila je u Tirani tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu, kako pišu beogradske Večernje novosti. Na summitu lidera Zapadnog Balkana i zemalja Europske unije u utorak u Tirani potpisana je deklaracija predstavnika telekom operatera Zapadnog Balkana i EU o sniženju cijena roaminga od 1. listopada 2023. Kako će cijene biti snižene, telekomi tek trebaju dogovoriti, i to najkasnije do 1. svibnja 2023. godine.

U Deklaraciji o roamingu EU i Zapadnog Balkana navodi se da će snižavanje cijena dogovarati telekomi uzajamno, svaki sa svakim bez diskriminacije, a svaki potpisnik deklaracije je slobodan sam odlučiti na koji će način sniziti cijene - popustima, novim tarifama, paketima ili drugačije. Potpisnici su Deutsche Telekom, A1 Group Telekom Austria, A1 Srbija, A1 Makedonija, BH Telecom, Kosovo Telecom, Srbija Telekom, Yettel Srbija i Orange Group.

To znači da tek u listopadu iduće godine počinje padanje cijena roaminga, pod uvjetom da se telekomi dogovore. Sada pretplatnici T-mobilea, primjerice, za odlazne pozive prema Hrvatskoj iz BiH plaćaju 3,54 kune po minuti, a iz Srbije, Albanije, Makedonije i Crne Gore 12,69 kuna po minuti. Dolazni poziv u BiH stoji dvije kune po minuti, a u Srbiji osam kuna. Pretplatnici hrvatskog A1 kad se nalaze u BiH, poziv prema Hrvatskoj platit će 10,99 kuna po minuti, a kad su u Srbiji, 12,99 kuna po minuti. Najskuplji je internet u roamingu jer prijenos podataka od 100 kB u A1 mreži stoji 7,02 kune, a u T-mobileu 6,10 kuna. Pod uvjetom da nemate posebnu tarifu za putovanja. Između Hrvatske i EU ukinut je roaming i ne plaća se dodatno.

Naknade za roaming između šest zemalja Zapadnog Balkana ukinute su u srpnju 2021., zahvaljujući Regionalnom sporazumu o roamingu potpisanom u sklopu Berlinskog procesa, navodi portal European Western Balkan. To je u zemljama Zapadnog Balkana - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu - povećalo broj korisnika roaminga za 100 posto. U prvoj polovini ove godine broj minuta ostvarenih u odlaznim pozivima povećan je do 237 posto, a prijenos podataka za 459 posto: riječ je o prometu koji su ostvarili korisnici iz Srbije dok su bili u roamingu na Zapadnom Balkanu u drugoj polovini 2021. u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

U studenome je više od 80 članova Europskog parlamenta potpisalo pismo predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, tražeći od Komisije da proširi Europsku zonu slobodnog roaminga i na šest zemalja Zapadnog Balkana.

Rad na Deklaraciji o roamingu koordinirao je Deutsche Telekom, pišu Večernje novosti, okupivši na brojnim sastancima tijekom 2022. više operatera iz EU i zemalja Zapadnog Balkana, koji su zajednički s predstavnicima RCC-ja (Regional Cooperation Council) i Europske komisije radili na usuglašavanju teksta dokumenta.

Europski povjerenik Olivér Várhelyi izjavio je nakon potpisivanja deklaracije kako im je cilj da mobilne telekomunikacijske usluge budu cjenovno dostupne svima. "Dakle, kada ljudi Zapadnog Balkana posjete nas i naši građani posjete vas, da se osjećaju kao kod kuće i kada je riječ o digitalnom prostoru", rekao je povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:12