POŽAR ODNIO 41 ŽRTVU!

Dnevnik Hrvatice iz izgorene Haife: Oko mene evakuacija, ali ja još ne paničarim

ZAGREB, HAIFA - Ogroman

, odakle nam se javlja Tanja Den Haim, Osječanka koja je prije 15 godina preselila u Haifu

“Vatra je stigla do južnih dijelova grada iz kojih su iseljeni stanovnici. Mediji govore kako je iseljeno oko 13.000 ljudi. No, ja ne paničarim kao ni većina stanovnika”, priča nam Tanja Den Haim koja iz svog stana u Haifi gleda kako nekoliko kilometara dalje veliki požar guta stotine hektara šume Parka prirode. Tanja je prije petnaestak godina iz Osijeka došla u Haifu.

Jaki vjetar

Požar je izbio u četvrtak i nošen jakim vjetrom koji stalno mijenja smjer guta sve pred sobom. Dosad je odnio 41 žrtvu, a 17 osoba je ozljeđeno. U požaru je

koji su krenuli pomoći u evakuaciji zatvorenika iz obližnjeg zatvora. Na autobus u kojem su se vozili palo je drvo i zapalilo ga. Među poginulim i ozlijeđenim nema civila.

Još uvijek nije poznat uzrok požara. Prve informacije govorile su da je požar krenuo iz jednog od dva sela nastanjena Druzima koja su od Haife udaljeni 15 km. Prema procjenama, požar koji se na mahove “kreće” brzinom od 1500 metar u tri minute do sada je prugutao oko 700 hektara šume oko Haife.

Kritično u predgrađu

U samoj Haifi život se odvija normalno, priča gospođa Den Haim. “Restorani su otvoreni, kina rade... Gradom nije obavijen dimom kao ljetos Moskva. Srećom grad je razvučen i velike je površine tako da se većina od 270.000 stanovnika i da-lje osjeća sigurnim.”

Prema njeninim riječima vatra nije zahvatila kuće u predgrađu, no stanovništvo je iseljeno. U Izraelu je princip da se stanovnici iseljavaju i prije negoli se dogodi najgore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:23