STRAŠNO NEVRIJEME

Djevojčica (15) koja je nastradala u Čazmi vraćala se sama iz škole: ‘Vjerojatno je na nju palo stablo‘

Najveća šteta u Osnovnoj školi Čazma nastala je u glazbenoj učionici, gdje su uništeni vrijedni profesionalni instrumenti i oprema
 Privatni Album/

Petnaestogodišnja djevojčica ozlijeđena tijekom snažnog nevremena u naselju Bosiljevo u blizini Čazme prebačena je četvrtak navečer u Klaićevu bolnicu zbog prijeloma natkoljenice i izvan je životne opasnosti, potvrdila nam je Irena Ivanović, ravnateljica Srednje škole Čazma, u kojoj djevojčica pohađa prvi razred.

- Školska zgrada je super prošla u usporedbi s ostatkom grada. Ono što je strašno jest što je stradala učenica. Bila je na putu prema kući nakon jutarnje smjene nastave, vraćala se sama iz škole jer je jedina učenica iz naselja Bosiljevo. Pretpostavlja se da je na nju palo odlomljeno stablo. Našli su je ljudi na podu. Čula sam se s njezinom majkom i svi se nadamo da će se brzo oporaviti - kaže ravnateljica škole, čijih je nekoliko učenika na privremenom smještaju jer su im kuće neupotrebljive.

Po riječima Irene Ivanović, u zgradi Srednje škole Čazma tijekom nevremena popucala su stakla te su oštećena računala.

- Ništa strašno, naspram ostatka grada - kaže ravnateljica.

image
Privatni Album/
image
Privatni Album/
image
Privatni Album/
image
Privatni Album/

Veća oštećenja pretrpjela je obližnja Osnovna škola Čazma, zbog čega je ravnateljica Lidija Osman poručila kako zbog elementarne nepogode danas nema nastave u matičnoj ali i pet područnih škola - Dapci, Vrtlinska, Grabovnica, Miklouš i Gornji Draganec.

Prema riječima ravnateljice, nevrijeme ih je zahvatilo dok je u školi bilo oko 320 učenika nižih razreda, od prvog do petog.

- Zbog prodora vode u školsku zgradu učenike smo morali evakuirati. Tko je bio u većem šoku ne mogu reći, svi su bili u šoku. Neki učenici pogotovo jer su u komunikaciji s roditeljima doznali da su im stradale kuće, što ih je dovelo u očaj. Dobili smo odobrenje za dolazak tima za krizne intervencije koji će pružiti psihološku pomoć učenicima i djelatnicima škole - kaže ravnateljica Lidija Osman.

Bez dijela krovne konstrukcije ostala im je sportska dvorana. Iako su taj dio jučer sanirali najlonom i letvama, tijekom noći je ipak pao plafon dvorane. Najlon je popustio i sva je voda od tamo prodrla u novoobnovljenu glazbenu učionicu.

image
Privatni Album/
image
Privatni Album/
image
Privatni Album/
image
Privatni Album/

Najveća šteta u toj je školi u glazbenoj učionici, gdje su uništeni vrijedni profesionalni instrumenti i oprema. Prije dvije godine čitava škola i sportska dvorana, zajedno s glazbenom učionicom, energetski su obnovljene te je kupljena nova oprema.

- Prodorom vode puno toga je uništeno. Najveći je problem učionica glazbene kulture, opremljena skupim instrumentima, poput profesionalnog razglasa vrijednog više od 25 tisuća kuna, zvučnici, stalci za bežične mikrofone, četiri gitare, set bubnjeva. U taj prostor ne možemo ulaziti zbog sigurnosnih razloga - objašnjava ravnateljica.

Trenutačno provjetravaju poplavljene učionice i vjeruju da će u ponedjeljak nastaviti s nastavom u školskoj zgradi.

U matičnoj školi Grabovnica također su oštećeni krovni crjepovi i voda je poplavila učionice. U područnoj školi Miklouš voda je ulazila kroz zatvorene prozore.

Oko dijela školskih objekata porušena su stabla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:07