U HRVATSKOJ GA NITKO NIJE HTIO

Dječak (8) s cerebralnom paralizom danas napušta Nazorovu s novim roditeljima iz Italije

Posvajateljski par sa sjevera Italije, liječnik oftalmolog i supruga domaćica, nisu dvojili ni sekunde kada su vidjeli dječaka . Dado je učio talijanski, a tata i mama hrvatski. Kuću su prilagodili njegovim potrebama. Iako je imao čiste papire, talijanska obitelj se s administracijom mučila godinu dana
 Arhiva/CROPIX

ZAGREB - Ovo ti je čarobni prsten, on ti ispunjava želje - rekao mi je proljetost u povjerenju Dado, slatki plavokosi sedmogodišnjak u Dječjem domu u Nazorovoj , popravljajući naočale i pružajući prema meni ruku s velikim plastičnim prstenom.

- Stvarno? A koja je tvoja želja? - pitala sam ga.

- Da odem k mami i tati, kooonačno - odgovorio je Dado i počeo nemušto brojati na talijanskom.

Najdulje boravio u domu

Dado je bio u pravu, prsten je čaroban. Želja mu se ostvarila: dječaku koji je iz rodilišta stigao u Nazorovu danas stižu mama i tata. Dado danas napokon odlazi kući, prvi put imat će obitelj, bit će nečije dijete. Prvi će put 15. srpnja proslaviti rođendan u obiteljskoj kući, na sjeveru Italije, sa svojom mamom i tatom.

Bit će mu to osmi rođendan. Prvih je sedam proveo u Domu. Dado je dijete koje je u zagrebačkom domu provelo najviše vremena - punih osam godina. Prosječno djeca u tom domu borave godinu dana, a u tom im roku centri za socijalnu skrb ili tete pronađu posvajatelje ili udomitelje.

Djeca su dolazila i odlazila, deseci njih, samo je Dado ostajao. Od preslatke bebe narastao je u dječaka na kojeg nitko ne može ostati ravnodušan. Dado je šarmer, iznimno inteligentno i rijetko duhovito dijete. S tri je godine napamet znao cijelog ‘Ježurku Ježića’, koji mu je do danas ostao najdraža priča. Postao je zaštitni znak Nazorove, njegov dobri duh.

Ljubav na prvi pogled

No ne i među potencijalnim posvajateljima. Dado, naime, ima cerebralnu paralizu. Niti jedan od stotine posvajateljskih parova u Hrvatskoj u posljednjih osam godina zbog toga ga nije želio. Dadina je majka umrla na porodu, otac je nepoznat, a šira rodbina, koja je znala da je u Domu, nikada ga nije posjetila.

Dadini papiri su čisti, mogao je biti posvojen već kao tromjesečna beba. No kad bi djelatnica u centru za socijalnu skrb spomenula potencijalnim posvajateljima da imaju prekrasnog dječaka koji sutra može biti posvojen, ali da boluje od cerebralne paralize, svi bi odmahnuli glavom.

Prema zakonskim odredbama, ako ni jedan hrvatski posvajateljski par ne želi posvojiti dijete, to dijete može ići na međunarodno posvajanje. Sasvim slučajno, prošle je godine za Dadu doznao posvajateljski par sa sjevera Italije. Preko talijanske agencije kontaktirali su prošlog srpnja Nazorovu.

Došli su u posjet i - dogodila se ljubav na prvi pogled. Dado ih je osvojio. Nisu dvojili ni dana - Dado je njihov sin, samo se ranije nisu sreli. Dado je u to vrijeme imao sedam godina i prošle je jeseni trebao krenuti u školu. Također, kao školsko dijete, trebao je napustiti Nazorovu, gdje borave predškolska djeca, i otići u dom za osnovnoškolce. Bio bi prvo dijete koje je cijeli život provelo u Nazorovoj i preselilo se u drugi dom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:18