USTRAHU SU ČISTE RUKE

Djeca u školu s knjigama, ali i ručnikom i sapunom

Roditelji osmoškolaca u Sisku sa strepnjom upozoravaju da su školski zahodi bez tople vode i sapuna, a svinjska gripa prijeti

SISAK - Tragična smrt od svinjske gripe dvojice Siščana još je više ustrašila roditelje školske djece u Sisku. Roditelj jedne djevojčice, učenice Osnovne škole Viktorovac, rekao nam je da njegova kći osnovnoškolka od kuće u školu nosi ručnik i sapun.

Hladna voda

- To donekle razumijem, ali me šokirala spoznaja da u školi koju pohađa moja kći nema tople vode u sanitarnim prostorima te da često nestane tekućeg sapuna u posudicama. Kako djeca peru ruke bez sapuna i tople vode, je li to higijena o kojoj učimo djecu i koliko pranje ruku u hladnoj vodi i često bez sapuna pomaže u borbi protiv sve većeg broja boleština koje prijete našoj djeci, a posebice sada protiv svinjske gripe - kaže nam taj roditelj.

Irma Matanović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Siska, potvrdila nam je da je, na žalost, točno da u Osnovnoj školi Viktorovac nema tople vode.

Provjerom po školama tragom našeg pitanja utvrdila je da toplu vodu u sanitarnom čvoru ima jedino novoizgrađena Osnovna škola Budaševo-Topolovac-Gušće, te područne škole Topolovac, Prelošćica i Gušće.

SPECIJAL O SVINJSKOJ GRIPI Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

Bez instalacija

U ostalim gradskim i prigradskim osnovnim školama tople vode ima samo ponegdje: u 8 od 24 sanitarna čvora Osnovne škole 22. lipnja, u jednom dijelu OŠ Galdovo, te u područnim školama Tišina Erdutska, Setuš i Greda.

Pročelnica Matanović tvrdi da državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja ne propisuje obvezu uvođenja tople vode u sanitarne prostore.

U najvećoj sisačkoj osnovnoj školi, OŠ 22. lipnja, nema tehničkih mogućnosti za dovođenje tople vode u sanitarne čvorove jer, kad se škola projektirala i gradila, nisu predviđene instalacije za toplu vodu.

Instalacije za toplu vodu nisu planirane ni u OŠ Komarevo, koja je sagrađena nakon rata, kao ni u drugim školama koje su posljednjih godina bile detaljno uređene.

- U moje vrijeme mi smo u školu morali nositi ne samo sapun nego i toaletni papir. Moja kći sada mora nositi sapun (za koji pročelnica društvenih djelatnosti tvrdi da ga ima dovoljno u svim školama), ručnike. Pitam što je sljedeće i imaju li nastavnici i gradski činovnici toplu vodu u svojim sanitarnim čvorovima.

Znam i odgovor - za njih ima tople vode, ali za djecu nema - sramota, uporan je naš čitatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:38