400 MILIJUNA EURA

DIVERZIJA NA HRVATSKI TURIZAM? 'Zbog birokracije već iduće godine gubimo 4 milijuna noćenja'

 Damjan Tadić/CROPIX

SPLIT - Predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam i malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli izjavio je kako je na hrvatski turizam 'izvršena diverzija' i da zbog nametnutih obveza strani autobuseri s turistima već iduće godine neće dolaziti u Hrvatsku, zbog čega će se izgubiti četiri milijuna noćenja i zarada od 400 milijuna eura.

Strani autobuseri koji žele voziti po Hrvatskoj, sada po novim pravilima moraju otvarati porezne brojeve, pripremiti sedam dokumenata na hrvatskom jeziku i to osobno predati u našoj zemlji te platiti 25 posto PDV, pa upozoravaju da je u susjednim zemljama porez upola manji ili ga uopće nema, rekao je Cappelli na konferenciji za novinare u Splitu, na kojoj su sudjelovali i član Središnjeg odbora stranke i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader.

U Italiji je za autobusere porez nula, u nekim drugim zemljama 6-7 do najviše 13 posto, a Njemačka ima 19 posto, dodao je.

Iz HDZ-a predlažu da se uvedu vinjete i tako barem spasi 2016. turistička godina, jer, kako kažu, Hrvatska neće biti gotovo ni u jednom katalogu za 2015. godinu na sajmu u Koelnu.

Autobuseri su se preusmjerili na neka druga tržišta, naglasio je Cappelli. Zbog visokog poreza od 25 posto i komplicirane procedure dolaska autobusera u Hrvatsku za 2015. imamo brojna otkazivanja dolazaka u pred i podsezoni, rekao je.

Ocijenio je da je to katastrofa za hotelijere čiji su hoteli otvoreni sve do studenog i koji svoju popunjenost baziraju autobuserima.

HDZ-ov Odbor za turizam zato predlaže uvođenje vinjeta od 35 do 45 eura po autobusu, kao što su uvele neke zemlje, naglasio je Cappelli.

Naveo je i da program Hrvatske turističke zajednice "Croatia 365" ima ukradeni slogan od Grčke i Malte. Misli kako je riječ o čistom PR-u kojim se žele prikriti sve anomalije u turizmu.

Cappelli također ocjenjuje kako je riječ o sukobu dva različita pristupa turizmu i da bez koordinacije više ministarstava hrvatski turizam ne može funkcionirati.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo dobre srpanjske turističke rezultete u Županiji, gdje je zabilježeno 624 tisuće posjeta turista, što je sedam posto više nego u isto vrijeme lani. Ukupno je bilo četiri milijuna noćenja.

U prvih sedam mjeseci Splitsko-dalmatinska županija je imala 1,2 milijuna turističkih dolazaka što je povećanje od 8,5 posto. U istom razdoblju je ostvareno 6,6 milijuna noćenja ili 5,7 posto povećanje.

"Ove brojke nisu plod nekog dobrog rada i suradnje Ministarstva turizma ili Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s nama već je to rezultat strpljivog i sustavnog rada svih turističkih zajednica ove Splitsko-dalmatinske županije", istaknuo je Ževrnja.

Upozorio je kako je od 13 članova vijeća HTZ čak pet iz Istarske županije. I tu se vidi marginalizacija Dalmacije i naše županije i zato prosvjedujemo zbog takvih anomalija, kazao je župan Ževrnja.

Dodao je kako se nada da će se to ispraviti i da Dalmacija neće biti gurana na marginu kao što je to u nizu drugih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:03