ODLAZAK ANTE SAMODOLA

Direktora Hanfe smjenjuju zbog slučaja MOL?

Rijeka, 150509.Portret mr. sc. Ante Samodol, predsjednik Uprave HANFAe.U opatijskom hotelu Milenij odrzana je 12. znanstveno - strucna konferencija Hrvatsko novcano trziste. Ante Samodol odrzao je izlaganje pod nazivom Stanje i regulativa nebankovnog financijskog sektora.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / Cropix

ZAGREB - Antu Samodola smjenjuju, prohujalo je jučer financijskim i političkim krugovima.

Ideja iz prijedloga zakona o mirovinskim fondovima, kojim se društvima za upravljanje tim fondovima želi oduzeti polovica imovine da bi se prebacila članovima fondova, svima nama koji uplaćujemo u drugi mirovinski stup, ovoga je puta, čini se, ipak nešto što mu financijska zajednica više ne može tolerirati. No, još jači motiv za njegovu smjenu, koji doduše nitko neće javno priznati, moglo bi biti njegovo posljednje rješenje o MOL-u.

Kraj pregovora za EU

Hanfa je, naime, MOL-ovu kupnju Ininih dionica proglasio manipulacijom tržištem zbog koje piše kaznenu prijavu protiv MOL-a, to jest odgovornih osoba, koje bi, prema hrvatskom zakonu, mogle dobiti od jedne do pet godina zatvora.

Samodol, prema Zakonu o tržištu kapitala, ima pravo proglasiti tu MOL-ovu akciju manipulacijom, ima pravo obustaviti trgovanje Ininim dionicama i prijaviti manipulatore.

No, za vladajuću politiku to je učinio u najgorem mogućem trenutku: hrvatska Vlada i MOL napokon su zatoplili odnose, MOL je popustio Vladi i pristao na isplatu dividende iz Ine, a završetak pregovora s EU, kojim trenutno predsjedava Mađarska, napokon se nazire. Nije mogao izabrati gore vrijeme za kažnjavanje najveće mađarske naftne kompanije, koja je najveći pojedinačni dioničar u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Nagomilane pritužbe

Formalni razlog za smjenu tog zločestog dečka hrvatskog financijskog tržišta bit će nagomilane pritužbe zbog njegova bahatog ponašanja, sukobi s utjecajnim ljudima koji ga optužuju za osobnu netrpeljivost... Sve to će začiniti i MOL-ova žalba da je Samodol zastrašivao njihov odvjetnički ured.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 01:58