KRAJ TOPLINSKOG VALA

DHMZ najavio radikalnu promjenu vremena: Stižu nam nevremena, olujni vjetar, prijete i poplave!

Toplinski val napokon popušta i prestaje početkom novog tjedna, ali ljetu još nije kraj
 Miroslav Slafhauzer/

Nakon trenutnog toplinskog vala, za vikend napokon nastupa zamjetna promjena vremena, koja se već godinama često događa poslije blagdana Velike Gospe, najavio je DHMZ.

Priopćili su da iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada će biti i nestabilnije, pa treba očekivati razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom.

image

Ukupna 72-satna količina oborine (mm) za razdoblje od 18. do 20. kolovoza

DHMZ

Tijekom vikenda, kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom uz osvježenje, navodi DHMZ.

Stoga, toplinski val napokon popušta i prestaje početkom novog tjedna. U nedjelju, 18. kolovoza, na snazi će biti upozorenje zbog opasnosti od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak.

Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča uz olujne udare vjetra pa se ne mogu isključiti štete, upozoravaju iz DHMZ-a. Također postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

image

Udari vjetra (m/s) u utorak 20. kolovoza

DHMZ
image

Sedmodnevna prognoza za Karlovac i Zadar

DHMZ

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će sniziti i trenutno vrlo visoku temperaturu mora. Mogu se osjetiti posljedice u smislu otežanog prometa na dionicama cesta i autocesta.

Od srijede, 21. kolovoza, ponovno se vraća sunčano, stabilnije i vruće vrijeme, stoga iz DHMZ-a javljaju da ljetu još nije kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 09:19