SIJEVALO

Deset dana uoči izbora za gradonačelnika, Milinović i Vrkljan se u Otvorenom svađali o drogi: ‘Ico i ja nismo ovisnici...‘

Napetosti nije nedostajalo

Darko Milinović i Joso Vrkljan

 /Hrt

Deset dana uoči drugog kruga izbora u emisiji Otvoreno na HRT-u sučelili su se kandidati za gradonačelnika Gospića Darko Milinović i Joso Vrkljan, a napetosti nije nedostajalo.

Darko Milinović otkrio je zašto se odlučio kandidirati na izborima. Kaže da je shvatio da ne može sjediti po strani i gledati kako grad ide unatrag.

- Da ste me prije godinu dana ili šest mjeseci pitali hoću li se kandidirati za gradonačelnika, ja bih rekao nema šanse. Nagovarali su me mnogi ugledni ljudi, građani Gospića, čak i oni koji kada sam bio politički najjači nisu glasali za mene, i rekli sad je vrijeme jer ovaj grad treba nekoga tko ima mogućnost da nas okupi na jednom mjestu. Razmišljao sam dosta dugo, smatrao sam da nemam pravo sjediti u hladu i gledati kako grad ide unatrag. Shvatio sam da nemam pravo ostati po strani i samo kritizirati, rekao je Milinović.

Smatra da u 10 mjeseci može napraviti određeni pomak.

- Sva svoja poznanstva moram upregnuti u boljitak ovog grada. Vrijeme je da se u Gospiću promijene trendovi, poručio je.

Joso Vrkljan je istaknuo da ima uspješno iskustvo vođenja jedne od najvećih tvrtki u Ličko-senjskoj županiji, Lika ceste te pozitivna iskustva u vođenju dosta udruga grada Gospića.

- U razgovoru s Gospićanima i uz potporu svoje stranke, uz potporu svoje obitelji, odlučio sam da se dam na raspolaganje građanima da napravimo u ovih 10 mjeseci što više za Gospić. Imamo stabilnu županijsku i državnu vlast, i sad kad postanem gradonačelnik, kad dobijemo stabilnu gradsku vlast, da u toj sinergiji Gospić ide naprijed. Tu je i moja zamjenica Kristina Prša, osoba koja je trenutno najkompetentnija što se tiče poslova grada jer je bila sedam godina zamjenica gospodinu Starčeviću, rekao je Vrkljan dodajući da im ne treba vrijeme za uhodavanje, već odmah mogu krenuti raditi za dobrobit Gospića.

Milinović je dodao kako je Vrkljan slučajni kandidat, te da to znaju svi Gospićani. Za Pršu je rekao da je doveo grad u situaciju u kojoj se sad nalazi.

- Prša je najodgovornija za kaos koji vlada u gradu, rekao je Milinović.

- Ja nisam nikakav slučajni kandidat, dugogodišnji sam član HDZ-a i jednoglasno izabran za kandidata od gradskog odbora HDZ-a. Prša je najkompetentnija osoba, koja ne treba uhodavanje nego možemo odmah početi raditi, odgovorio je Vrkljan.

Kampanja počela žestoko, Milinović: Namjerno smo podvalili video

Kampanja je započela žestoko, tako što je Joso Vrkljan na svojem Facebook profilu objavio video Darka Milinovića u opuštenom izdanju, gdje komentira kako veliki broj građana Gospića konzumira marihuanu.

Milinović je rekao kako su snimku "namjerno podvalili jer su znali da će zagristi".

- Uvjeren sam da će Gospićani taj cirkus završiti 23. lipnja. Diktiraju gospodin Vrkljan, jedan lokalni medij, i gospodin Petry kad se trebamo testirati. Ja sutra imam tri operacije, sad bih ja tim ženama trebao reći da moram na testiranje za droge. Gospićani, ne bojte se, Ico i ja dolazimo. Ali uvjet je da dođe i Petry.

- Svatko ima pravo biti bolestan. Ico i ja nismo ovisnici, mi dolazimo, ali to staviti u političku utakmicu - to je sramota ovog grada. Ako je netko u tom smislu bolestan, treba mu pomoći, a u meni imaju doktora koji će ih zaštititi, poručio je Milinović.

Vrkljan je rekao da zna da se Milinović šalio u videu, ali kaže da je morao reagirati jer ne može pristati na tezu da je 70 posto Gospićana pod utjecajem opijata.

- Droga je najveće zlo koje postoji, uništila je puno mladih života. Što se tiče tog testiranja, moja zamjenica i ja ćemo sutra u 9 sati doći, rekao je Vrkljan.

- To nije moj cirkus, vi odlučite hoćete li doći ili ne, odgovorio je Milinoviću.

Kako riješiti problem depopulacije?

Ključni problem Like je depopulacija. Vrkljan je rekao kako je važno zaustaviti odlazak mladih, a to će pokušati gradnjom POS-ovih stanova za mlade.

- U Gospiću imamo sve institucije potrebe za život. Blizu smo svih većih gradova. U srcu smo Hrvatske. Moramo obnoviti cestovnu mrežu. U tijeku je projektiranje dvije obilaznice. Otvaranjem radnih mjesta treba zadržati mlade u Gospiću, rekao je Vrkljan.

Milinović je prigovorio kako Vrkljan nema pojma što su ingerencije grada.

- Kako biste vi zadržali mlade u gradu, kada mladi u vašoj firmi imaju jedva minimalac, a vi u firmi koja je gubitaš imate pozamašnu plaću? Imate i i niz sudskih troškova, upitao je Milinović Vrkljana.

- Moja je poruka, ako ste u HDZ-u i Gradskoj upravi nemojte izlaziti iz HDZ-a, ako ste u SDP-u ili DP-u, to nema veze. Ovaj grad mora okupljati, netko mora objediniti snagu i znanje ovoga grada bez političkih preferencija, poručio je Milinović.

Kako potaknuti ulaganja i otvoriti nova radna mjesta?

Milinović je rekao kako Gospiću treba vratiti optimizam i entuzijazam.

- Treba završiti sa stimulacijama odabranima. Grad kao grad ne može puno napraviti, ali treba stvoriti dobru atmosferu. Treba potpomognuti malo i srednje poduzetništvo. Nema razvijanja poduzetništva bez pravih programa, rekao je Milinović.

- Moramo poduzetnicima dati sve preduvjete za otvoranje firmi, naravno da se to radi i kroz cestogradnju, sad je u tijeku provođenje plina kroz Gospić, te kroz širokopojasni internet, rekao je Vrkljan.

Nedostatak mjesta u vrtiću

U gospićkom vrtiću nema dovoljno mjesta za svu djecu. Projekt dogradnje stao je nakon što se nitko nije javio za izvođača radova, a potom je ‘pao‘ i proračun. Projekt težak nekoliko milijuna eura sada stoji.

- Za to je zaslužna Kristina Prša, dovela je do toga da mnogi roditelji nemaju mogućnosti upisati svoje dijete, a oni koji imaju - imaju najskuplji vrtić u Gospiću. Moramo se aplicirati na europske fondove, kompetentni ljudi moraju pripremiti projekte. Mislim da bi bilo bolje izgraditi novi vrtić, rekao je Milinović.

Vrkljan je rekao da su sredstva za dogradnju vrtića osigurana.

- S novom dogradnjom dobivamo tisuću kvadrata, odnosno za pet skupina tj. 120 djece. Svakako da nam je u planu priprema dokumentacije za još jedan vrtić u zapadnom dijelu Gospića, rekao je Vrkljan.

Ako bude izabran za gradonačelnika, Vrkljanovi projekti bit će POS-ovi stanovi, dogradnja vrtića te asfaltiranje i dogradnja cestovne mreže.

Milinović je rekao da se u 10 mjeseci ne može napraviti puno.

- Možemo popraviti sportsku dvoranu, možemo popraviti prilazne puteve, popraviti i asfaltirati ceste, urediti groblje i šišati živicu, rekao je Milinović.

Kako pridobiti birače?

- Ja pretendiram na Gospićane koji su prepoznali vrijednosti mene i mog zamjenika, i oni su moja koalicija. Cijenim gospodina Starčevića i gospodina Tušaka i njihova ću iskustva upijati, rekao je Milinović.

- Nisam se kandidirao protiv HDZ-a, ja sam se kandidirao za bolji grad, dodao je Milinović.

Naglasio je kako Gospiću treba vratiti sjaj kakav je nekad imao.

- Nitko 23. lipnja nema pravo ostati kući. Vrijeme je da promijenimo trendove. Uzmite odgovornost ovoga grada u svoje ruke. Siguran sam u pobjedu, zaključio je Milinović.

- U drugom krugu krećemo s nule. Gospodin Tušak je imao sličan program kao HDZ. Milinović koliko znam nema program. S gospodinom Starčevićem sam uvijek dobro surađivao, a Milinović baš i nije, rekao je Vrkljan dodajući da mu je jedini motiv da pomogne svom gradu.

Pozvao je sve građane da izađu na izbore te da dobro razmisle žele li moderan Gospić ili onaj koji će ići unatrag.

Cijelu emisiju pogledajte na stranicama HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 18:26