DRUŠTVENA KORIST

Deseci milijuna kuna u proračun prodajom imovine kriminalaca

Ivan Šimonović pri izradi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine iznio je podatak da je država blokirala imovinu osuđenika vrijednu 15 milijuna kuna
 CROPIX

ZAGREB - Nakon višegodišnjeg postupka država je konačno oduzela nekretninu u međuvremenu preminulog narkodilera Željka Kalebića. U stanu je sada splitska podružnica Ureda za probaciju. Željko Kalebić i njegova supruga Vedrana osuđeni su zbog preprodaje droge još prije osam godina, a oduzeto im je imovine vrijedne više od pet i pol milijuna kuna.

Polančec i Marinac

Bez terenca VW Touareg, Golfa, nekoliko stanova, lokala i poslovnih prostora u Zagrebu i Makarskoj ostat će i Ivan Varga, nedavno drugi put na osam godina nepravomoćno osuđeni diler estrade. Bez nekoliko stanova, poslovnog prostora, kuće na moru trebao bi prema presudi Županijskog suda ostati i umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je u međuvremenu dio imovine prepisao na članove obitelji. Slično su s nekretninama učinili i Darko Marinac i Damir Polančec, a sve njih sumnjiči se da su nezakonito stekli velik novac. I suvlasniku Skladgradnje država je zamrznula 22 milijuna kuna, koje je, sumnja se, stekao nezakonitim poslovima Skladgradnje s Hrvatskim autocestama.

No, ono što je država stekla ili bi mogla steći tek je kap u moru novca koji se opere od raznih oblika kriminala. Ivan Šimonović, donedavni ministar pravosuđa, tijekom rada na izradi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom i prekršajima iznio je podatak da je država trenutno blokirala nezakonite imovine vrijedne 15 milijuna kuna.

Vozila s Carine

Kako bi se novi zakon trebao odnositi i na imovinu stečenu prekršajima, država bi mogla rasprodati i neka vozila koja je oduzela Carinska uprava u prekršajnom postupku. Umjesto da ih čuvaju, da nabijaju ležarine, da propadaju, državni bi se dužnosnici, umjesto da se za njih kupuju nova vozila, mogli voziti u Mercedesima, BMW-ima i Audijima oduzetima prijestupnicima, uglavnom poznatim iz crnih kronika. U vozni park policijskih presretača moglo bi se uvrstiti i nekoliko Porschea, nabrijanih AMG Mercedesa koji sada skupljaju prašinu u carinskom skladištu na Žitnjaku.

Ivan Varga u kući u Makarskoj imao je u svakoj prostoriji najveći LCD i interijer ekskluzivan poput stana direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protege. Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine prošli je tjedan bio na Vladi, do jeseni će se prihvatiti u Saboru, a njime će se omogućiti da država puno brže i efikasnije plijeni imovinu kriminalaca.

Što ako se izvuku

Postavlja se pitanje hoće li država morati obeštetiti one kojima je prodala kuću, a presuda ih pravomoćno oslobodi krivnje. Vladimir Zagorec uspio je prepisati blokiranu imovinu pa će je država sada teško oduzeti, no novim bi se zakonom i takve situacije izbjegle. Kao i u SAD-u i u dijelu Europe, i rodbina kriminalaca, ostala bi bez toga.

U Srbiji isproban model rasprodaje

Država bi mogla iskoristiti i oduzete jahte, a u stanove i kuće oduzete kriminalcima smjestiti dječje vrtiće, socijalne ustanove i državne službe kao što je to učinila Srbija s dijelom imovine oduzete pripadnicima zemunskog klana, te s imovinom Darka Šarića, kojeg sumnjiče da je od droge u Srbiji oprao 155 milijuna eura. Nedavno mu je na javnoj dražbi prodan dio inventara iz vila. ( D. M.)

Bogataši sumnjiva morala:

Ivan Varga, osuđen za dilanje droge:

- 6 stanova u Zagrebu, površine od 37 do 103 četvorna metra

- 3 stana u Makarskoj - od 36 do 73 četvorna metra

- poslovni prostor u Gajnicama - 38 četvornih metara

- zemljište u općini Ravneš

- Terenac Touareg i VW Golf

5,586.547 kuna

Zdravko Markač, akcija Dubai, poreznik osuđen zbog mita:

- stan od 100 četvornih metara u Zagrebu

- dva zemljišta u Zagrebu

- hale u Lučkom

3,6 milijuna kuna

Željko Kalebić, pokojni splitski kralj heroina:

- stan od 102 četvorna metra u Splitu

- poslovni prostor od 62 kvadrata

- 102.899 DEM

- 424.000 kn

1,8 milijuna kuna

Stjepan Prnjat, diler kokaina:

- vila Perla u Ičićima - pet milijuna eura

- na računima 632.000 eura

- jahta - 456.000 eura

50 milijuna kuna

Vladimir Zagorec, Afera dragulji:

- zgrada u Ilici 10 - 800.000 eura

- butik - početna cijena 300.000 eura

- dug državi - 56 milijuna kuna

1,5 milijardi kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 23:14