AFERA SPICE

Davor Butković: Ostavka je bila očekivana

Zagreb, 301009.Na konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarstva ministar i potpredsjednik Vlade Damir Polancec objavio je da podnosi neopozivu ostavku.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer je podnio ostavku, u skladu s dogovorom što ga je predsjednica Vlade Jadranka Kosor još prošlog tjedna bila postigla sa svojim koalicijskim partnerima.

Podsjetimo, u kolumni On the record, u Magazinu, prošle smo subote objavili kako je odluka o Polančecovom odlasku do kraja ovoga tjedna definitivna, i kako je premijerka neslužbeno obavijestila svoje koalicijske suradnike o toj odluci, na kojoj su oni inzistirali.

Damir Polančec odlazi, prije svega, zbog svoje očigledne političke odgovornosti za pokušaj menadžerskog preuzimanja Podravke Podravkinim novcem: ako Polančec nije znao za taj plan, nekompetentno je obavljao svoj posao.

Ako je, pak, znao sve detalje o Spiceu, kao što se sugerira u nizu tekstova koji povezuju dojučerašnjeg potpredsjednika Vlade s Uskokovim istragama o Podravci, situacija je još mnogo gora.

Polančecova je ostavka, dakle, posve očekivana, a jedino što je neočekivano jesu pokušaji Vladina i HDZ-ova servisa za odnose s medijima, da sve do jučer uvjeravaju novinare kako Damir Polančec ipak ostaje u Vladi, iako su svi upućeni naprosto morali znati da to nije istina.

Uostalom, baš svim frakcijama u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Polančecov odlazak koristi, jer je njegov negativni imidž postao nepodnošljiv za stranku.

Polančecova ostavka otvorila je, ipak, još dva važna pitanja. Prije svega, hoće li manji koalicijski partneri Jadranke Kosor (HSLS i predstavnici nacionalnih manjina) i dalje inzistirati na političkoj odgovornosti Josipa Friščića, kao što nam je to prošli tjedan bio najavio Milorad Pupovac.

I sam je Friščić u međuvremenu priznao da je znao za sve što se događalo u Podravci, ali da nije želio reagirati, jer je on, eto, legalist, pa vjeruje u nalaze revizorskih kuća, više nego u informacije kojima je osobno raspolagao, i koje su se pokazale točnima.

Takvo Friščićevo priznanje čini se dovoljnim za ozbiljnu raspravu o političkoj odgovornosti predsejdnika Hrvatske seljačke stranke.

Nadalje, Damir Polančec otvoreno je optužio predsjednika Mesića da je on stajao iza Podravkina kredita splitskom SMS-u, koji je detonirao cijelu aferu Spice.

Bez obzira na Polančecove motive - a jedan od njih može biti obrana Ive Sanadera (“Sanader nema ništa s Podravkom” ustvrdio je jučer Polančec), normalno je da se sada postavi pitanje govori li Polančec istinu o Mesiću, i ima li predsjednik Republike bilo kakve veze s aferom u Koprivnici.

Nema baš nikakva razloga da bi hrvatska javnost amnestirala bilo koga, pa ni predsjednika Republike, od istrage o jednom od najneugodnijih skandala, u vrlo žestokoj konkurenciji, koji su proteklih godina potresali ovu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 09:00