ŠEF SDP-a

DAVOR BERNARDIĆ 'Hrvatski Ustav mora se poštivati. Nužnost je da se u Vukovaru postave dvojezične ploče'

Davor Bernardić
 Dragan Matic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je za RTL govorio o smjenjenim ministrima i njihovim nasljednicima, a vođa oporbe otkrio je i adute Zorana Milanovića u utrci za Pantovčak te otvoreno komentirao i stanje u stranci.

O Zdravku Mamiću i optužbama koje je iznio na račun predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, predsjednik SDP-a je rekao: "To su teške optužbe koje udaraju na sam temelj demokratskog poretka u Hrvatskoj. Izražavam zabrinutost i pozivam institucije da reagiraju".

O mandatu na čelu SDP-a kao i činjenici da je rejting SDP-a u jednom trenutku bio jako nizak, a da su potom ostvarili dobar rezultat na europskim izborima, Bernardić kaže: "Vjerujem u pobjedu Zorana Milanovića".

- Jedina prava anketa su izbori. Pokazali smo na europskim izborima da smo ostvarili sjajan rezultat. I vjerujem da ćemo pobijediti na parlamentarnim izborima - dodao je.

Na pitanje je li spreman biti premijer, Bernardić je odgovorio: "Ne bježim od odgovornosti za svoju zemlju".

Za predsjedničke izbore i kandidata SDP-a Zorana Milanovića poručio je:

- Vjerujem u pobjedu Zorana Milanovića, vjerujem da može vratiti vjeru i ugled institucije predsjednika. Mislim da SDP nema konkurenta na ljevici, pa ni Milanović. On ima dovoljno životnog i političkog iskustva. Ono što smo vidjeli kod predsjednice jest da nije ispunila svoja dva obećanja. Postala je navijačica - zaključio je predsjednik SDP-a u razgovoru za RTL.

Rekao je i da će kampanja biti skromna te da će SDP snositi najveći dio njezinih troškova. O potencijalnoj potpori GLAS-a i HNS-a Milanoviću kaže:

- Očekujem podršku svih stranaka koje s nama dijele sve vrijednosti. Ne možemo spriječiti nikoga da podrži Milanovića. HNS? Nema suradnje sa strankom koja je izdala i prevarila svoje birače - izjavio je Bernardić i nastavio o HDZ-u.

- Nema koalicije s HDZ-om. To je najkorumpiranija stranka u Hrvatskoj. Jedino DORH-u nije jasno zašto su ti ministri morali otići - rekao je.

Kad je riječ o novim ministrima, kaže kako SDP od njih ne očekuje ništa.

- Smjenu Kujundžića tražili su zastupnici MOST-a. Najodgovorniji za probleme u zdravstvenom sustavu je Milan Kujundžić. Ustavna je obveza da se održi sjednica Sabora i da se raspravlja o opozivu. Ako se Ustavni sud ne izjasni, onda ćemo morati pozvati predsjednicu koja po članku 79. hrvatskog Ustava ima ovlasti da sazove izvanrednu sjednicu Sabora - rekao je predsjednik SDP-a.

Izjasnio se i oko dvojezičnih ploča u Vukovaru.

- Hrvatski Ustav mora se poštivati. Nužnost je da se postave dvojezične ploče - zaključio je Davor Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 07:59