POZADINA GENERALOVE SMJENE

Darko Grdić odlazi, gdje je 2,5 milijuna iz specijalnog fonda?

Zagreb, 100611.Pantovcak.Predsjednicki dvori.Predsjednik Republike Ivo Josipovic dodjelio je u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oruzanih snaga RH odlikovanja pripadnicima Ratnog zapovjednistva operativne grupe Zagreb - obrane Grada Zagreba.Na slici: Darko Grdic general pukovnik.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

Vlada je na jučerašnjoj sjednici razriješila dužnosti general pukovnika Darka Grdića , glavnog inspektora u Ministarstvu obrane i donedavnog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Grdić je smijenjen šest mjeseci nakon imenovanja na novu dužnost, što je prilično neuobičajeno te se njegovo razrješenje, kako tvrde izvori Jutarnjeg, izravno povezuje s istragom koja se već neko vrijeme provodi u VSOA-i o tome kako je korišten tzv. fond za specijalne operacije.

To je novac koji VSOA, prema godišnjem proračunu, ima na raspolaganju za financiranje specijalnih operacija i istraga, uključujući plaćanje informatora, pribavljanje povjerljivih dokumenata te značajnih operativnih informacija, potrebnih za učinkovito djelovanje agencije kojoj je general Grdić bio na čelu.

Izvanredni nadzor

Ništa od toga zapravo ne bi bilo sporno da se nisu pojavile informacije koje su ukazivale na to da je nestala dokumentacija VSOA-e kojom se pravdala isplata tih novčanih sredstava za prvih 7 mjeseci 2012.

U izvanrednom nadzoru Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je koncem prošle godine na inicijativu sadašnjeg šefa brigadnog generala Josipa Klanca pozvan da razjasni stanje u VSOA-i, navodno je utvrđeno da važne dokumentacije zaista nema te da je uništena prema nalogu bivšeg ravnatelja Darka Grdića.

Prema informacijama iz istrage, ne postoje službeni papiri kojim bi se pravdao utrošak od približno 2,5 milijuna kuna. O istoj je stvari ispitan i tadašnji Grdićev zamjenik, general bojnik Ognjen Preost, te još nekoliko niže rangiranih djelatnika Agencije.

Sva prikupljena dokumentacija poslana je Državnom odvjetništvu koje mora, po logici stvari, odlučiti o pokretanju službene istrage ili odbacivanju ovog slučaja. Uključivanje DORH-a u slučaj Jutarnjem je, prije nekoliko dana, izrijekom potvrđeno u Uredu predsjednika te od jednog ministra iz Vlade RH.

Važno je spomenuti da razrješenje Grdića ukazuje na to da Vlada ne želi nimalo riskirati s ovom aferom te je izvjesno i podizanje kaznene prijave. Grdić, dakle, nije mogao ostati na položaju i čekati kaznenu prijavu jer bi to kompromitiralo Ministarstvo obrane. S druge strane, pokretanje ove istrage moglo bi otkriti i niz drugih neugodnih informacija iz domene obavještajnih službi.

Razlog sukoba

Rad vojnih obavještajaca godinama je razlog sukoba između Ministarstva obrane i Glavnog stožera te VSOA-e. Vrhunac je dosegnuo kada je tadašnji ravnatelj VSOA Grdić, na sastanku generala OS-a kod šefa države, od predsjednika zatražio pomoć da se VSOA ne opstruira u antikorupcijskim istragama.

Promjene zakona

Spominjalo se sedam istraga koje su se uglavnom odnosile na HDZ-ova ministra obrane Branka Vukelića, bivšeg načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića, generala Slavka Barića i još nekoliko visokih časnika HV-a. Iako je prošlo više od tri godine, nije podignuta ni jedna kaznena prijava. Grdićevi protivnici tvrde ds je te istrage koristio za prevlast unutar vojnog vrha. S druge strane se tvrdi da je dokumentacija u DORH-u koji još ništa nije poduzeo.

Prema tvrdnjama izvora iz MORH-a, istraga bi mogla dobro doći kao povod za promjenu zakonske regulative. Vrh MORH-a smatra da nije primjereno da ministar obrane automatski odobrava proračun za VSOA-u, a nema nadzor nad trošenjem tog novca. U MORH-u postoje i razmišljanja o promjeni zakona da bi se na čelo Agencije mogla imenovati civilna osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:28