ŠEF HSLS-A

Darinko Kosor: Premijerka ima nesposobne ministre u Vladi

Ako ne možete realizirati svoje programe, koalicija nema smisla, pa pod cijenu bilo kojih funkcija, kaže šef HSLS-a Kosor
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Gotovo jednoglasno HSLS je u subotu donio odluku o napuštanju Vlade. Samo par sati poslije s njihovim predsjednikom razgovarali smo o budućnosti stranke, o tome je li točno da iza svega stoji Dražen Budiša i da je već dogovoren ulazak liberala u Kukuriku koaliciju.

Kada je prelomljena odluka o izlasku iz Vlade i na čemu konkretno?

- Zadnjih mjesec dana bili smo strašno razočarani određenim potezima Vlade, od toga što je rebalans proračuna odgođen za jesen, preko lošeg odnosa prema socijalnim partnerima, pa sve do poskupljenja cijene plina i najave poskupljenja električne energije. Smatrali smo da će svi ti potezi štetiti provedbi mjera gospodarskog oporavka, no ni na jedan od tih poteza, nažalost, nismo mogli utjecati. Politički se odluka prelomila na zadnjem sastanku koalicije, kada je HDZ nas i još jednu stranku optužio za nelojalnost.

Kojoj je još stranci to zamjereno? SDSS-u?

- Neću govoriti o tome u javnosti, to je sada njihov problem. Ali su nas i još jednog partnera optužili za nelojalnost, a trećeg partnera su pohvalili za lojalnost.

Je li vam Jadranka Kosor tada rekla da ste nelojalni?

- To je bio stav vrha HDZ-a.

Premijerku ste pohvalili za posao na pripremi ulaska u EU i borbi protiv korupcije, ali niste zadovoljni provođenjem gospodarskog programa. Tko je kriv za to što se mjere ne provode, ona, ministri?

- Smatram da određeni ministri jednostavno nisu spremni provesti mjere gospodarskog oporavka onako kako je to zacrtano u samom programu.

U HDZ-u vas već optužuju da odlazite sada kad je najteže kako biste uhvatili što bolje pozicije za izbore?

- Čuo sam Hebranga kako poručuje da se ne napušta brod koji tone. Volio bih Hebranga ispraviti u tome jer Hrvatska nije brod koji tone. Ako on misli tako, to nije dobro. Pa, ako ništa ne tone, onda ni mi ne možemo napustiti takav brod.

Bi li odluka HSLS-a bila ista da upravo o glasovima vaših zastupnika ovisi vladajuća većina u Saboru?

- Tada bi ta odluka bila još puno teža. No, kod ove odluke važno je to da mi njome ne ugrožavamo stabilnu većinu u Saboru ni rad Vlade. Zastupnici HSLS-a i dalje će podržavati svaku dobru mjeru iz Programa gospodarskog oporavka. Želimo kao samostalna stranka iznositi svoje programe a da nas se svakodnevno za to ne proziva.

U HDZ-u tvrde da iza cijelog ovog izlaska iz Vlade stoji Budiša koji je HSLS izveo iz Račanove Vlade?

- To je loš spin obavještajnog podzemlja. Budiša uopće nije bio upoznat s ovom odlukom zato što nije član Predsjedništva ni Središnjeg vijeća HSLS-a.

HSLS se do sada nekoliko puta raskolio, ovaj put to se nije dogodilo, ali odlazaka će biti. Državani tajnik Janjić već je istupio iz članstva, a navodno će isto ovaj tjedan učiniti i Ivan Čehok.

- HSLS je sve odluke donio gotovo jednoglasno, što pokazuje visoko jedinstvo svih tijela stranke. Bit će pojedinaca koji će možda donijeti osobne odluke o napuštanju stranke. Meni je žao za svakog člana koji ode.

Ali nije isto ako ode Čehok, koji dobiva sve izbore proteklih deset godina, ili netko tko nikada nije pobijedio na izborima ?

- Apsolutno nije isto. Čehok je bio i predsjednik HSLS-a. Volio bih da ostane u stranci kao i svi naši dužnosnici.

Kad ste se zadnji put čuli s Milanovićem i je li vam rekao da nema ništa protiv da budete dio lijeve koalicije?

- Bilo je to jako davno i više se i ne sjećam.

HNS je unaprijed protiv takve mogućnosti, a oni su strateški partner SDP-a?

- Ne pratim previše istupe HNS-a.

A ne mislite li da ste si stvorili lošu reputaciju kao partner jer ste prije 7 godina izašli i iz SDP-ove Vlade?

- To su potpuno normalne stvari svugdje u Europi. Ako ne možete realizirati svoje programe, koalicija nema smisla, pa pod cijenu bilo kojih funkcija.

Tko su onda danas trgovci u politici?

- Svi oni koji se politikom bave radi sinekura. Da smo se htjeli baviti takvom politikom, možda smo za ostanak u koaliciji mogli dobiti kojeg direktora ili državnog tajnika više. No, izabrali smo teži put, put samostalnog HSLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 13:18