ĐURĐIN NASLJEDNIK

Darinko Kosor: HSLS može biti uzor drugim strankama

 Danijel Soldo

SLAVONSKI BROD – Darinko Kosor je novi predsjednik HSLS-a, ali mu je za to bio potreban drugi krug glasovanja jer izaslanici nakon prvog kruga niti jednom od kandidata (Darinko Kosor (44) iz Zagreba, Dražen Breglec (44) iz Murskog Središća i Davor Žmegač (41) iz Kutine) nisu dali dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu.

Tek u drugom krugu Kosor je sa 524 glasa nadmašio Dražena Bregleca koji je dobio 464 glasa. U drugom krugu glasovalo je 994 ( od verificiranih 1081) izaslanika, a važećih listića bilo je 988. No, Breglec se ne miri s porazom te će tražiti tumačenje oko ovih izbora jer smatra da za pobjedu treba imati većinu od ukupno verificiranih.

– Tražit ću deponiranje listića i ponovno prebrojavanje – kaže Breglec. - Danas je pobjedio HSLS. Bila je ovo demokratsko liberalna kampanja koja kao uzor može poslužiti drugim strankama - rekao je Kosor u svom prvom obraćanju, kao novi predsjednik HSLS-a koji je na toj dužnosti naslijedio Đurđu Adlešić.

Nakon prvog kruga glasovanja Darinko Kosor (44) iz Zagreba dobio je 479, Dražen Breglec iz Murskog Središća 403, a Davor Žmegač (41) iz Kutine 159 glasova. Glasovalo je 1064 glasača dok je ispravnih listića bilo 1041. Tako je nakon desetosatnog zajedanja Sabora izabran predsjednik stranke te četiri potpredsjednika između 12 kandidata: Hrvoje Vojković Zagreb), Stanko Zrilić (Biograd na moru), Karin Fenjveši (Osijek) i Sandra Jurman (Kanfanar, Pula).

Inače, 15. Izborni sabor HSLS-a, koji je održan u ŠD Brod, okupio je 1081 izaslanika i tako ga svrstao u jednog od najbrojnije posjećenih Izbornih sabora Hrvatske socijalno liberalne stranke.

U svom oproštajnom govoru s mjesta dosadašnja šefice stranke, Đurđa Adlešić je naglasila da su prošli teško razdoblje ali je uvjerena kako su sve važne odluke donijete u pravom trenutku. No, gledajući iz današnje perspektive nije isključila mogućnost da bi možda neke stvari ipak bile drugačije.

- Ono što sigurno znam je da smo uspjeli postaviti dobre temelje za rad u Stranci i za Stranku i da vrlo skoro dolazi trenutak i potreba hrvatskih građana za nove politike i nove ljude – kazala je Đurđa Adlešić.

Potporu „ haeselesovcima“ dala je i premijerka Jadranka Kosor koja je na Sabor došla u pratnji Damira Šukera, Petra Čobankovića, Božidara Kalmete…. No, premijerka je u Brod stigla s tako jakom ekipom i zbog problema u brodskom Đuri Đakoviću koji je zbog manjka posla s državnim poduzećima došao do minusa od 21 milijuna kuna te su postala upitna radna mjesta i daljnje poslovanje.

Premijerka, pored isticanja dobre suradnje sa HSLS-om i Đurđom Adlešić nije odoljela a da još jednom ne spomene sporazum sa Slovencima.

- Želim zahvaliti gospodinu Kacinu na potpori. To je odluka koja je iznimno važna za sigurnost Hrvatske i ja sam uvjerena da nijedna generacija u političara u budućnosti, niti jedan predsjednik Vlade ni s jedne ni s druge strane sa svojim suradnicima ne bi mogao donijeti bolju odluku. To je odluka politička za obje zemlje ali i poruka jedinstvu u Europi – naglasila je premijerka Jadranka Kosor.

U diskusiji je sudjelovalo 19 izaslanika ali su se diskusije uglavnom svodile na opis rada i djelovanja u svojim sredinama. Kao izuzetak iz neprepoznatljivosti diskutanata možda se može izdvojiti poruka izaslanika Marka Baričevića iz Pleternice koji je novom predsjedniku poručio u slavonskom, vinogradarskom stilu: - Stranka je vinograd koji ne traži gospodara već slugu. I ne dolazi predsjedniče u Slavoniju po čast već po rad - poručio je s govornice Baričević.

Josip Ivkošić iz Osijeka za moto je uzeo Dizdarov stih „Valja nama preko rijeke“ te požalio što u susjednoj BiH nema slične stranke. Da stanje i nije baš tako idilično kako se želi prikazati dalo se nasluti iz izlaganja Ivana Brkića iz Kutine koji je kritizirao pokušaje ljudi iz vrha stranke da diskreditiraju pojedine kandidate. No,o konkretnim imenima nije želio govoriti.

Na kraju su izaslanici usvojili Temeljnu rezoluciju pod nazivom „Put u Europu“ za razdoblje 2009-1013.godine u kojoj, između ostaloga stoji da će HSLS inzistirati na reformi državne uprave i lokalne samouprave kao glavnoj odrednici programa političkog djelovanja (…) Smatramo da je ovaj cilj nužan uvjet za funkcionalnu državu kakvu građani Hrvatske zaslužuju, a ulazak u EU bit će samo logičan slijed (…) piše u Temeljnoj rezoluciji HSLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:40