VIJEĆE ZA DEMOGRAFIJU

DANAŠNJI SASTANAK PREDSJEDNICE I PREMIJERA PRVI JE TEST HARMONIJE U VRHU DRŽAVE 'Smirivanje tenzija ne znači da će predsjednica odustati od kritika'

 
Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“Intervju Kolinde Grabar-Kitarović vašem listu većina nas u HDZ-u shvatila je kao najavu smirivanja tenzija između Pantovčaka i Banskih dvora, ali i prvi korak za kandidaturu predsjednice za drugi mandat”, rekao nam je jedan visoki dužnosnik HDZ-a koji smatra da će službena kandidatura biti istaknuta najesen.

I iz izvora bliskih predsjednici stižu uvjeravanja da je želja Grabar-Kitarović da se “spusti lopta” i da s premijerom Andrejem Plenkovićem u direktnom dijalogu pokuša izbjeći nesporazume. “To ne znači da će predsjednica odustati od iznošenja svojih prijedloga i prestati biti kritična.”

Prvi test trebala bi biti sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju koja bi se trebala održati danas i na koju je premijer pozvao i predsjednicu. Vijeće je osnovano u travnju prošle godine, ali kao i slična tijela dosad nije dalo ni spektakularne rezultate ni odgovore na jedno od najvažnijih pitanja za budućnost hrvatskog društva. Sastaje se vrlo rijetko, a kada je počelo s radom ministrica Nada Murganić izrazila je nadu da će do 2020. godine biti provedene sve mjere koje bi bitno popravile demografsko stanje u društvu, no godinu dana nakon osnivanja rezultata nema.

Konkretne ideje

Predsjednica je u svojim mjerama bila daleko konkretnija, tražila je radikalne rezove i promjene, a prve reakcije Banskih dvora nisu pokazivale oduševljenje. Sam premijer obećao je da će proučiti prijedloge Grabar-Kitarović, dok je ministrica Murganić pokazala nervozu što se predsjednica uopće “miješa” u njezin resor. “Predsjednici je zaista svejedno hoće li rasprava o ovoj važnoj temi biti otvorena na sjednici Vlade ili Vijeća, važno joj je samo da neko od tijela intenzivnije pokrene raspravu. Zato ocjenjuje uspjehom što se sada intenzivira rad Vijeća i spremna je dati svoj doprinos”, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskog predsjednici.

I na Pantovčaku su svjesni da tenzije nikuda ne vode i da predsjednica i premijer rješavaju probleme samo kada se intenzivnije sastaju.

Bez problema

U samoj komunikaciji nemaju probleme i oni iskrsnu jedino ako nema direktnog kontakta, pa se i njihove izjave različito interpretiraju. Tako je i Kolinda Grabar-Kitarović izrazila želju da se s premijerom ubuduće češće viđa ili čuje, dok iz Banskih dvora dolaze također pomirljiviji tonovi. U HDZ-u očekuju da što prije čuju predsjedničin stav o kandidaturi, kako bi mogle početi tehničke pripreme za izbore. Kada će oni biti u ovom trenutku nitko ne zna, ali je moguće da budu nešto prije nego što je uobičajeno, prije svega zbog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

“Vlada će donijeti odluku o izborima, a kako 1. siječnja 2020. počinjemo s predsjedanjem, nije nemoguće da ćemo i dotad znati ime novog šefa države, bila to predsjednica ili premijer”, smatra naš sugovornik.

Nema konkurenciju

U HDZ-u su svjesni da nemaju drugog kandidata koji bi mogao ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović u slučaju da stranka odluči da je ne želi podržati. Ali mnogi tvrde da izbore ne treba shvatiti kao rutinske ako predsjednica zatraži drugi mandat. Iako je SDP potpuno na koljenima, lijevi spektar mogao bi naći kandidata koji bi retorikom privukao veliki broj hrvatskih građana, pa bi u tom slučaju i izbori postali mnogo neizvjesniji. Ipak, nekoliko hadezeovaca iz prve stranačke garniture uvjereno je da Zoran Milanović, ako se odluči na kandidaturu, nema šanse jer “njegovo je vrijeme prošlo”,

“Bez obzira na to što vrijeme teške artiljerije između dva politička brda prolazi, sigurno je da će predsjednica nastaviti sa svojim inicijativama i biti kritična i prema Vladi ako rezultati u vezi s demografijom ne budu vidljivi. Bit će to sigurno, ako se odluči na novi mandat, i jedna od tema na koje će biti fokusirana i zbog koje očekuje podršku ne samo hadezeovaca, nego i građana koji pripadaju drugim strankama ili su apolitični”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:04