SKUPO PREPISIVANJE

Danas odluka o još jednoj optužnici za Polančeca: Studiju od 19 stranica platio 500 tisuća kuna

 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Vlade i nekadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec danas će po prvi puta od dolaska u pritvor izaći iz kruga zatvora u Remetincu.

Razlog tome nije njegovo puštanje na slobodu već odlazak na zagrebački Županijski sud gdje će se održati rasprava o utemeljenosti optužnice protiv njega i odvjetnika Petra Miletića za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Polančeca se tereti da je tijekom obavljanja dužnosti kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, zlouporabio položaj i ovlasti u Zagrebu i Vukovaru i to s ciljem da Miletiću pribavi protupravnu imovinsku korist.

Dogovorili su izradu stručno pravne studije iako je Polančec znao da u Ministarstvu gospodarstva ne postoji potreba za takvom studijom. Isto tako, dogovoreno je kako će izradu studije, bez obzira na opseg i sadržaj financirati Ministarstvo u iznosu od - pola milijuna kuna.

Miletić se potom primio posla i izradio studiju na 19 (!) stranica od kojih jedna nosi naslov, jedna popis sadržaja, tri uvod s raspravom o opće poznatim stvarima. Nadalje, jedna govori o donošenju Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice o Zakonu o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice navode konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice konvalidaciju radnog staža. Zaključak 'studije' razmatra se na dvije stranice dok je posljednja popis literature.

Uz to, četiri stranice je Miletić u potpunosti prepisao iz stručnog rada drugog autora.

Nakon što je Polančec navedenu studiju odobrio, ona se nikada nije koristila, iako je Ministarstvo isplatilo 500 tisuća kuna Miletiću. Time je Polančec oštetio državni proračuna za spomenuti iznos. USKOK u optužnici predlaže da se Miletiću oduzme protupravno stečena imovina.

Podsjetimo, Polančecu ovo nije prvo namještanje poslova prijateljima i obitelji. Ranije ga se teretilo da je koristeći ovlasti funkcije ministra gospodarstva u svom rodnom mjestu Đelekovcu uredio postavljanje reflektora čime je proračun oštetio za nešto više od 230 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:38