ODLUKA SUDA

Dan za pamćenje: Grad Split neće platiti 100 milijuna eura duga za Spaladium Arenu

‘Ovo je velika pobjeda i kamo sreće da je i u drugim arbitražnim sporovima u kojima je sudjelovala RH ostvarivala ovakve rezultate‘

Spaladium Arena

 Jakov Prkić/CROPIX

Na današnjoj konferenciji za novinare splitski gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio je javnost o iznimno dobroj vijesti za sve građane Splita, piše Slobdona Dalmacija.

- Mi i građani Splita nećemo platiti više od 100 milijuna eura obveze privatne tvrtke prema stranim bankama u slučaju Spaladium Arene kako su to nezakonito odlučili arbitri prije više od šest godina.

image

Spaladium Arena

Jakov Prkić/CROPIX

U ljeto 2021. godine po dolasku na ovu funkciju izvijestili smo vas da je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojim se poništava pravorijek arbitraže iz 2016. godine po kojem je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i prema kojem su prava i obveze privatnog partnera prenesene na Grad Split.

Erste bank Austria i Uni Credit bank Austria i "Sportski grad TPN" u stečaju su iskoristili pravo na izvanredni pravni lijek i pokušali pri Vrhovnom sudu ishoditi prihvaćanje njihovih prijedloga za dopuštenje revizije. Prije tri dana dobivena je odluka Vrhovnog suda kojom se prijedlozi za dopuštenje revizije odbacuju tako da su iscrpljeni svi redovni i izvanredni pravni lijekovi što znači da je arbitražni pravorijek pravomoćno i konačno poništen.

U ime građana Splita zahvaljujem odvjetniku g. Kruni Peronji na iznimno uspješnom vođenju spora za poništavanje odluke arbitraže koji je trajao više od šest godina konačnom otklanjanju opasnosti da na teret građana na naš proračun padne obaveza veća od 100 milijuna eura privatnih dugova.

Zahvaljujem i prof. Dejanu Kružiću na pomoći u cijelom procesu koji je zajedno s g. Peronjom radio na dobrobit našeg grada i spriječio veliku štetu za sve nas.

Uspjeh je tim veći ako znamo da je vjerojatnost da se to poništi manja od jedan posto. U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet ostati zapamćen kao najveći, kako po vrijednosti spora, tako i po negativnim posljedicama koje su arbitri nezakonito nametali građanima - kazao je Puljak.

image

Toni Kružić, Kruno Peronja i Ivica Puljak

Paun Paunović/Cropix

Dejan Kružić priznao je da postoje još dva spora koji nisu za komentar jer čekaju da pravosuđe kaže svoje.

- Ovo je velika pobjeda Grada Splita i kamo sreće da je i u drugim arbitražnim sporovima u kojima je sudjelovala Republika Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate. Moje spoznaje govore da su sve arbitraže sa stranim elementom slabo završavale po Republiku Hrvatsku pa je ovaj uspjeh tim više značajan, ne samo za Grad, nego i na razini države.

Konačno je otklonjena pogibelj u visini od skoro polovine godišnjeg proračuna koju je netko nezakonito nametnuo Gradu. Meni je današnji dan predivan, ne zato šta je lipo vrime vanka, već je predivan za sve one koji vole ovaj grad - kazao je Kružić.

I odvjetnik Peronja je prisnažio kako su ovakvi sporovi u kojima se jako rijetko uspijeva.

- Iskazujem zadovoljstvo da smo u tome uspjeli na korist građana Splita.

Riječ je bila o iznimno zahtjevnom procesu koji je trajao punih sedam godina gdje smo moj tim i ja takoreći svakodnevno radili na tome i stvarno danas dijelim veliko zadovoljstvo, ali sam i dalje oprezan jer imamo i dalje sporova s bankama koji su u tijeku i mislim da ćete razumjeti iz kojih razloga ne mogu dalje ništa komentirati.

Na novinarsko pitanje koliki je bio iznos koji je od Grada dobio odvjetnik Peronja za zastupanje s obzirom na vrijednost spora, Puljak je rekao kako trenutno ne zna taj podatak, ali da ga medijima može dostaviti ako to službeno zatraže, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33