NEGATIVNO IZVJEŠĆE

D&B: Završetak pregovora u lipnju je nerealan. Ostat ćete bez 1,5 milijardi eura!

Kao razlog takvog negativnog izvješća spominju se korupcija, neriješeni ratni zločini, povratak izbjeglica i brodogradilišta
 Elvir Tabaković/CROPIX

Izvješće koje je o Hrvatskoj iznijela bonitetna kuća D&B (Dun & Bradstreet) nikako nije pozitivno jer prema njihovim procjenama nećemo u Europsku uniju 2012. godine, što znači da nećemo niti zaključiti pregovore u lipnju ove godine.

U svakom su segmentu u izvješću iznimno negativni. Tako se kratko osvrću i na poslovnu klimu, a kao argument koliko je loše daju sivu ekonomiju koja ima udio od 35 posto BDP-a.

- I niže procjene ukazuju kako je udio sive ekonomije bitno viši od prosjeka u srednjoj Europi - stoji u izvješću gdje se u nastavku dodaje kako je logično to što je Vlada predložila uvođenje zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti, koji bi donio veću zaradu od poreza, ali i zaštitio potrošače.

Potom su se osvrnuli na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji. Zbog pravosuđa, koje je jedno od sedam nezatvorenih poglavlja (ukupno ih je 35), u izvješću piše kako se završetak pregovora u lipnju čini nerealnim , a samim time se postavlja pitanje ulaska Hrvatske u EU do kraja 2012. godine. To bi značilo da Hrvatska neće stići 'zagrabiti' u fondove, a zbog toga bi ostala bez otprilike 1,5 milijardi eura.

Kao razlog takvog negativnog izvješća spominju se korupcija, neriješeni ratni zločini, povratak izbjeglica i brodogradilišta. Naravno, sve to je povezano s pravosuđem koje bi trebalo pokrenuti većinu od nabrojanih kočnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:31