JOŠ MALO

Dalmatinski grad na korak do golemog projekta vrijednog 400 milijuna eura, otvara se najmanje 350 radnih mjesta

Do 2028. godine bi investicija trebala dosegnuti 400 milijuna eura i početi proizvodnja solarnih ćelija i modula

Pogled s plaže Banj na Šibenik

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Devet mjeseci nakon potpisivanja Sporazuma o razvoju industrijskog projekta te šest mjeseci po raspisivanju natječaja, Gradsko vijeće Šibenika u srijedu 18. rujna je prihvatilo ponudu tvrtke Vallis Solaris za kupnju zemljišta u Gospodarskoj zoni Podi radi razvoja postrojenja fotonaponske industrije, a gradonačelnik Željko Burić je ovlašten potpisati kupoprodajni ugovor.

image

Gospodarska zona Podi

Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/

U pitanju je 64 hektara zemljišta za prvu fazu tog projekta, a za njega Vallis Solaris mora platiti 3,2 milijuna eura, odnosno pet eura po četvornom metru. Kako se pak kaže u odluci Gradskog vijeća, kupac je također dužan u roku 15 dana od primitka obavijesti o prihvaćanju ponude dostaviti Gradu Šibeniku zadužnicu do visine trostrukog iznosa kupoprodajne cijene, odnosno 9,6 milijuna eura, piše Forbes.

Prema investicijskom programu zagrebačkog Vallis Solarisa, iza kojeg kao strateški partner stoji ugledni njemački Fraunhofer instituta za solarne energetske sustave (Fraunhofer ISE), do 2028. godine bi investicija trebala dosegnuti 400 milijuna eura i sredinom te godine početi proizvodnja solarnih ćelija i modula s godišnjim kapacitetom od maksimalno 2,2 gigavata. To bi podrazumijevalo otvaranje barem 350 radnih mjesta.

image

Gospodarska zona Podi

Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/

Tako je to predviđeno i u samom nacrtu ugovora o kupoprodaji zemljišta, koji je objavljen na službenim gradskim stranicama.

U međuvremenu, radi stvaranja uvjeta za početak gradnje, trebat će izmijeniti Prostorni plan Grada Šibenika i Urbanistički plan uređenja Gospodarske zone Podi, kako bi se osigurala „mogućnost gradnje građevina na maksimalnom koeficijentu izgrađenosti 0,5 (KiG)“. To je, kaže se u nacrtu ugovora, u skladu s odredbama prostornog plana Šibensko-kninske županije, a sam postupak izmjene je u tijeku, pa oko toga vjerojatno ne bi trebalo biti problema i otezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:40