PRESUDA

Daimler uplatio prljavi novac drugoj tvrtki vlasnika HS Produkta

Američki je sud utvrdio da je mito stiglo posredničkoj tvrtki u Hrvatskoj, domaći istražitelji otkrit će gdje je novac završio
 Mario Pusić/CROPIX

KARLOVAC - Ozaljski IM Metal na američkom je sudu prokazan kao tvrtka kojoj je koncern Daimler uplatio 3,02 milijuna eura mita kako bi taj njemački div 2003. godine dobio 85 milijuna eura vrijedan posao prodaje 210 vatrogasnih vozila hrvatskome MUP-u.

Gdje je novac završio, tek trebaju utvrditi nadležna hrvatska tijela. Prema našim informacijama, USKOK-ove istražitelje zaintrigirala je veza između IM Metala i HS Produkta, uspješne tvornice oružja.

Poveznica u NO-u

Naime, 70 posto vlasništva imaju Ivan Žabčić i Marko Vuković, koji su istodobno suvlasnici HS Produkta. Sam HS Produkt je, kako tvrdi direktor Željko Pavlin, nastao iz tvrtke IM Metal trgovine koja je 2006. prestala postojati. Pavlin kaže da nikad nije bilo pravne poveznice između IM Metala i IM Metal trgovine. No, kako doznajemo, istražitelji slažu kockice koje povezuju IM Metal i HS Produkt zbog njihove vlasničke strukture.

Povijest vlasničke strukture IM Metala također je iznimno zanimljiva. Prema sudskom registru, osnivač IM Metala je tvrtka IN-Vozila čiji je, pak, osnivač Centar za kontrolu vozila Hrvatska. Poveznica između Centra i IM Metala je Marija Tomašić koja se nalazi u Nadzornom odboru obiju tvrtki. Član Uprave Centra je Ivan Penić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova.

Bez komentara

Optužbe na račun svoje tvrtke nije htio komentirati ni Ivan Žabčić.

- Nemam vremena. Vi ste već ionako sve rekli. Ja nisam glasnogovornik ni Vlade, ni Daimler Chryslera, pa kako bih vam onda mogao bilo što komentirati. Nema se tu uopće o čemu pričati - bio je kratak Žabčić.

HDZ-ov kadar

Vuković i Žabčić su krajem 90-ih bili na meti hrvatskih istražitelja koji su protiv njih podigli optužnicu za šverc 3000 pištolja, no nakon desetogodišnjeg “kiseljenja” na karlovačkom sudu optužnica protiv njih otišla je u zastaru. Obojica su široj karlovačkoj javnosti poznati kao HDZ-ov kadar, a uz tu stranku vežu ih ne samo političke simpatije, nego i obilne predizborne donacije. Obojica su često viđeni i uvijek dobrodošli gosti značajnijih skupova u organizaciji te stranke.

Poslovanje dvojice poduzetnika s državom, bilo na vojnom, bilo na vatrogasnom planu, godinama se odvija pod svojevrsnim patronatom ministra Branka Vukelića, jednako u vrijeme kada je Vukelić bio ministar gospodarstva kao i sada kad je na čelnome mjestu Ministarstva obrane iz kojega su golema sredstva uložena u razvoj oružja koje dolazi iz HS-ovih pogona. Riječ je o pištoljima HS te jurišnoj pušci VHS u čiji je razvoj MORH uložio deset milijuna kuna. Dan nakon presude u IM Metalu nismo mogli dobiti komentar. U toj tvrtki prije nekoliko dana nisu bili zabrinuti zbog medijskih napisa i informacija iz SAD-a.





Sumnjive transakcije

- Direktor nema komentara i nema vam što reći. Po tom nas pitanju više ne morate kontaktirati - rekla je tajnica Krešimira Košeca, direktora IM Metala. Košec je, podsjećamo, prije nešto manje od dvije godine bio je mnogo rječitiji u obrani poslovnog digniteta poduzeća kojemu je na čelu, pa je u lipnju 2008., kada su se počele pojavljivati sumnje u korupcijsku aferu oko namještanja posla izrade 210 vatrogasnih vozila namijenjenih hrvatskom tržištu, odlučno demantirao nečasne radnje.

- Nije bilo nikakve korupcije u natječaju na kojem smo pobijedilii i dobili pravo nadograđivanja vatrogasnih vozila kojima se opskrbljuje država. Da je bilo ikakve korupcije, Volker Schmidt i Peter Heier već bi bili u zatvoru. Riječ je o ljudima koji su radili u velikoj svjetskoj tvrtki - rekao je tada Krešimir Košec, komentirajući informacije da je spomenuti dvojac smijenjen jer je bio uključen u sumnjive transakcije pri opskrbljivanju države vatrogasnim vozilima.

Prepolovili temeljni kapital

Zanimljivo je da, osim vozila za hrvatske vatrogasce, IM Metal u suradnji s Daimler-Chryslerom i austrijskim Rosenbauerom gradi vatrogasna vozila i za potrebe Crne Gore koja se također navodi u kontekstu koruptivne “pripreme tržišta”. Vlada u Podgorici pokazala je, naime, interes za 65 vozila, dok bi se u ozaljskom poduzeću trebala nadograđivati i vatrogasna vozila za BiH, pa se čini da je IM Metal zapravo balkanska filijala multinacionalnog konzorcija.

Suprotno informacijama o odličnoj zaradi na poslu s vatrogasnim vozilima, iz službenih dokumenata IM Metala dalo bi se naslutiti da im je taj posao bio promašaj stoljeća. Naime, odlukom Skupštine društva od 9. rujna 2005. kapital društva i više je nego prepolovljen: sa 74,983.400 kuna na 36,129.800 kuna, i to radi pokrića gubitaka iz prethodnih godina.





Omiljeni pištolji ubojica i pljačkaša širom Europe

Karlovačka tvrtka HS Produkt u svijetu se proslavila pištoljima HS 95 i HS 2000, s kojima je tvrtka osvojila i američko tržište. No, ovaj je pištolj omiljen i na kriminalnom tržištu širom Europe.

Hvaljeni je pištolj posebice zanimljiv kriminalnim skupinama ako su ukradeni iz vojnih skladišta, što podrazumijeva da su “čisti”, odnosno da ih nema u evidencijama. U Hrvatskoj je stoga počinjeno više krađa pištolja iz vojnih skladišta, najveća 2003., kada je iz Dračevca ukraden 231 pištolj. Kasnije su na europskim ulicama pronađena samo dva. HS 95 na crno se nabavlja za oko 300 eura.

HS-ovi pištolji korišteni su brojnim ubojstvima i pljačkama širom Europe:

2000. U Španjolskoj je hicima iz pištolja HS 95 ubijen Manuel Gonzales Abad, predsjednik Aragonske pučke stranke

2003. U Londonu je HS-om 95 ubijen britanski policajac David Brieber

2003. U Stockholmu su pištolji HS 95 korišteni u pljački banke

2004. U Nizozemskoj je hicima iz HS-a 2000 ubijen Theo van Gogh, autor filma o nasilju nad ženama u islamskom društvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:37