VELIKI IZAZOV

Dabro o prvim potezima u resoru poljoprivrede, očitovao se i o diplomi

Dotaknuo se i sektora ribarstva za kojeg kaže da je jedan od najboljih sektora u Ministarstvu poljoprivrede.

Josip Dabro

 Vlado Kos/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro govorio je u Dnevniku HTV-a o šteti nakon nevremena i prvim potezima u svojem resoru.

Podsjetimo, zadnjih tjedana tuča je poharala dijelove Hrvatske i uništila poljoprivredne kulture. Šteta se tek treba procijeniti.

- Ministarstvo poljoprivrede s Državnim hidrometeorološkim zavodom morat će pronaći ako ne stari, onda novi model obrane od tuče. Postojeći sustav nije idealan, rekao je Dabro.

Naime, ministar je ovih dana u Iloku dao naslutiti da razmišlja o povratku protugradne obrane raketama jer, kako je rekao, ‘treba poslušati ljude koji su s time radili i koji kažu da to ima smisla‘.

Spomenuo je prve poteze u svojem resoru.

- Prvi potezi su izmjena strateškog plana u poljoprivredi s ciljem da se rastereti administracija našim poljoprivrednicima. Velike su kontrole s obzirom na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. To je prvi korak kojim trebamo izaći u susret našim poljoprivrednicima, isplatiti potpore do 30. lipnja, težiti modernizaciji, novim tehnikama te ići u novu politiku poljoprivredne proizvodnje, rekao je Dabro.

Usporedio je popis stanovništva iz 2011. godine s trenutnim podacima te rekao da je skoro 10 posto stanovništva manje u Hrvatskoj i da je to prvi razlog zašto je poljoprivredna proizvodnja pala.

- Možemo izaći u susret u ruralnim sredinama, kad se govori o malim poljoprivrednim proizvođačima, podignuti potpore, smanjiti kontrole u okviru regulative EU-a i bolje raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Poljoprivreda u Hrvatskoj je veliki izazov i ogroman resor gdje se baš nisu svi otimali da preuzmu odgovornost. Čast mi je da budem glas hrvatskog seljaka, šumara i ribara. Slušat ćemo ljude s terena i provoditi politike hrvatskog seljaka, rekao je za Dnevnik HTV-a.

Komentirao je poželjnog kupca Fortenove.

- Fortenova je jedna od najvećih privatnih kompanija što se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese. Prodajom Fortenove ne prodaje se poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, to zemljište je u koncesijama i dugotrajnom zakupu. Zagovarat ćemo da to budu hrvatski proizvođači i hrvatski vlasnici. Sigurno će se unaprijediti poljoprivredna proizvodnja, rekao je.

Dotaknuo se i sektora ribarstva za kojeg kaže da je jedan od najboljih sektora u Ministarstvu poljoprivrede.

- Svake godine bilježi kontinuirani rast. Bit će prilike da sjednem s našim ribarima i prokomentiramo situaciju u ribarstvu. Ribarstvo je jedna grana poljoprivrede koja ima perspektivu u Hrvatskoj, istaknuo je Dabro.

Na pitanje o diplomi rekao je kako je već puno puta govorio o toj temi te da je ključno da je Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala završnu riječ da je diploma validna. Naime, pojavile su se sumnje da je Dabro diplomu u Travniku stekao pod sumnjivim okolnostima.

- Studirao sam tri godine u Zagrebu, položio razliku ispita, i dvije godine sam tada završio za smjer opća kineziologija u Travniku, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:27