HEBRANG OSUO PALJBU U SABORU

'Da smo pravna država, Šprajc bi platio odštetu!'

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je počeo objedinjenu raspravu o prijedlogu novog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) , te o prijedlogu izmjena spomenutog zakona, a tijekom rasprave Andrija Hebrang napao je urednika HTV-ovog Dnevnika Zorana Šprajca.

HDZ-ovac je Šprajcu prigovorio što je prasnuo u smijeh dok je izvještavao o "jadnom Beograđaninu koji se u bujici borio za život", kao i zbog toga što je jedno hrvatsko poduzeće nazvao "najgorim platišom i najvećim dužnikom".

- Da je to napravio u pravoj, demokratskoj, pravnoj državi, platio bi odštetu! - poentirao je Hebrang.

IDS-ovac Damir Kajin istaknuo je kako se ne slaže s odredbom Zakona da se svi građani s priključkom na struju smatraju obveznicima RTV-pristojbe. Zamišljajući kako bi mogla izgledati primjena te zakonske odredbe Kajin je rekao kako njegov otac ima priključak na HEP-ovu mrežu za štalu s govedima.

- Hoćemo li i za par junaca plaćati TV-pretplatu? - upitao je Kajin.

IDS-ov zastupnik smatra i kako bi zakon u ovom obliku mogao pomoći uvođenju jače državne stege nad javnom televizijom.

Prijedlog novoga zakona, o kojemu Sabor raspravlja u prvom čitanju, definira HRT kao javnu ustanovu koja pruža javne medijske usluge, a ne određuje ustrojstvo te medijske kuće, već to prepušta Statutu.

Precizno je definirano koje su to javne usluge koje HRT treba pružati, a kao novina se predviđa potpisivanje ugovora između vlade i HRT-a na petogodišnje razdoblje (prvi bi se potpisivao na razdoblje od tri godine), kojim bi se odredile programske obveze nacionalnog radija i televizije te izvor i iznos sredstava za njihovo emitiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 02:06