TRAGEDIJA NA KORNATU

'CRVELIN I JOŠ JEDAN MALI SU POTPUNO IZGORILI! JOŠ TROJE, ČETVERO JE NAGORENO' Potresne snimke na suđenju Draženu Slavici

Riječ je o razgovorima koji su se vodili putem telefona i radio stanice u razdoblju od 11.30 do 18.30 sati
 Luka Gerlanc / CROPIX

Dramatični tonski zapisi telefonskih razgovora šibenske Javne vatrogasne postrojbe od 30.kolovoza 2007. godine, kada je na Kornatu pod još nerazjašnjenim okolnostima stradalo dvanaest vatrogasaca, preslušavani su u srijedu u nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Riječ je o razgovorima koji su se vodili putem telefona i radio stanice u razdoblju od 11.30 do 18.30 sati, čijem je preslušavanju, osim nekolicine roditelja stradalih vatrogasaca prisustvovao dr.sc. Winton Afrić, sudski vještak za telekomunikacije.

Iz audio snimaka moglo se doznati da su prve informacije o stradalima došle u 16.23 sata, a da je pomoć vatrogascima stigla u 18.20, tri sata kasnije, kada je počelo njihovo izvlačenje. Dok su čekali pomoć umirući u strašnim mukama, nitko nije znao gdje su, a prve informacije o stradalima stigle su još u 16.23 od Joška Klarića.

- Sad me zva Ofi, ne znam di je i šta je. Navodno ih je uvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo, da hitno tražu helikoptera. Navodno pominje već neke mrtve izgorene. Ja ne znam di je, ne zna mi reći di je, uglavnom zovi što prije helikoptere. I nek se upute u Kornat. Ja ću pokušat doznat di su, Ofi viče da su mrtvi već - dramatičnim glasom priopćava Klarić dežurnom vatrogascu šibenskog JVP-a koji mu odvraća da će mu pokušati pomoći.

Prva grupa od tri vatrogasca iz Zablaća na čelu sa dozapovjednikom Joškom Klarićem iskrcana je u uvali Šipnate, a druga grupa na čelu sa zapovjednikom, Joškovim sinom Dinom, na drugom mjestu, no na kojem, u tom trenutku nitko nije znao. O tome svjedoči zapis u 15.40 sati kada Joško Klarić od dežurnog traži broj mobitela svog sina.

- A razišli smo se na sve strane. Reci mi onaj, a broj mi daj Dinov, ne znam di je , ne možemo se naći… kaže Klarić. Kanader kojem je još u 14 sati u odobreno da baci nekoliko vodenih bombi na Kornat nadlijeće otok no nitko mu ne može kazati gdje da baci bombe.

Dozapovjednik na terenu Joško Klarić u 14. 20 sati dobio je informaciju o kanaderu od VOC-a Šibenik, ali je nije prenio Dinu Klariću, pa kanader baca nekoliko bombi i u 16.08 se povlači sa Kornata iako se pilot tome usprotivio.

U transkriptu komunikacije Zračna luka Zadar- Kontrola leta pilot priopćava: Kanader 44, ovdje na Kornatima je katastrofa, ne znam kako je na Vodicama, no operativac ga upućuje na Vodice navodeći da im je naredba došla „Odozgora“. O tome svjedoči i razgovor između dežurnog vatrogasca Zorana Blačića i Mile Rameše iz NP Kornati.

-Blačić: Bija je kanader doli na Kornatima al..

Rameša: Je se vratija nazad?

Blačić: ja sam ga zamolia da se pusti vamo, da izbaci vam odvi bombe, jer morat ću selit cile Gaćeleze, cili kraj gori.

Rameša: Dobro, dobro ajde to operativni dio je vaš, neću vam se ja mišat…

Blačić: Ja, ja sam učinija sve za doli što sam moga, međutim sada se otvorilo više stvari vamo…pa onda moram određivat prioritete sada.

Rameša: Da, da a recite, a ne znam, jedno razmišljam, bi li mi još doli ljudi poslali, iako ne znam di ću ih poslati, ako bi ih posla.

Blačić: A treba ih poslat pred vatru, Pred vatru svakako.

Rameša: Pred vatru, pred vatru!

Traženi helikopter za pomoć na Kornate dolazi pak u 17.18 sati, a u međuvremenu u 17.35 sati Joško Klarić ponovno javlja JVP-u da ima mrtvih vatrogasaca:

- A vako me slušaj umra je Crvelin i još jedan mali su izgorili…potpuno. Još tamo troje, četvero nagoreno- priopćava Klarić. Nakon duge potrage, i 17.37 vatrogasac Krešimir Grgas javlja da su ih pronašli:

- Evo našli smo njih. Ovdje ima par mrtvih a… Pod hitno triba ili nešto Gorsku službu spašavanja..

U 18.01 sat zapovjednik Dražen Slavica izdaje zapovijed vatrogascima da idu na Kornate:

- Vi ćete ić helikopterom na Kornate i doli će vam bit iskrcana vojska. Di bude iskrcana vojska tu se iskrcajte i vi. Ostale DVD-jce nek se vrate u postaje, navodi Slavica nakon čega izvlačenje vatrogasaca počinje u 18.30 sati gdje završava preslušavanje audio snimki.

Analizirajući pozive i komunikaciju, vještak pretpostavlja da se tragedija na Kornatu 30.kolovoza 2007. godine mogla dogoditi između 15 i 15.40 sati, te da je barem deset mobitela stradalih vatrogasaca bilo ispravno i nakon što je vatra prešla preko njih.

Suđenje se nastavlja idući tjedan do kada bi Vijeće bi trebalo odlučiti i o 52 dokazna prijedloga obitelji 12-orice poginulih vatrogasaca, a prijedlog DORH-a o dodatnom vještačenju vatrogasne odjeće Vijeće je odbilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:04