HRVATI VJERUJU U BRAK

Crkva će parove učiti o seksu i financijama

Rezultati europskog istraživanja vrednota iz 2008. pokazuju da 81 posto građana ne smatra da je bračna zajednica prevladana
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Petar Krešimir Hodžić je voditelj Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije, oženjeni laik i otac dvoje djece. Njegov Ured ovih je dana predstavio Svjetski dan braka koji se slavi druge nedjelje u veljači i koji se ove godine u Hrvatskoj obilježava drugi put.

Koja je glavna poruka obilježavanja Svjetskog dana braka?

- Želi se vratiti vjeru u brak kao stožernu instituciju društva koja je uzdrmana u zapadnom svijetu.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj kada je riječ o odnosu prema braku?

- S jedne strane rezultati europskog istraživanja vrednota iz 2008. pokazuju kako 81 posto hrvatskih građana ne smatra da je brak prevladana i zaostala institucija. Dakle, četiri petine hrvatskih građana gleda afirmativno na brak. S druge strane, treba znati da brak u Hrvatskoj nije ustavno zaštićen niti ga nema u novijim strateškim dokumentima hrvatskih vlada. Također, na djelu je njegovo ustrajno marginaliziranje i omalovažavanje u javnom mnijenju i medijima. Zato se mladi sve kasnije i sve teže odlučuju za brak i sve teže ostaju u njemu. Mi po stopi razvoda još nismo na razini zapadnih zemalja, ali za mene je svaki razvedeni brak jedan previše, imajući u vidu svekolike negativne posljedice razvoda po društvo.

Koje su to posljedice?

- Podugačka je lista zdravstvenih, psiholoških i socioloških posljedica, ali postoje i negativne ekonomske posljedice. U Americi su došli do zaključka da visoka stopa razvoda američko gospodarstvo košta milijarde dolara.

Što vaš Ured konkretno radi u borbi protiv visoke stope razvoda?

- Zadaće Ureda su dobro poznavati postojeće stanje glede života, obitelji i braka u Hrvatskoj, zatim koordinirati i surađivati s biskupijskim uredima te ponuditi konkretne programe i projekte. Jedan od projekata koji je blizu realizacije jest podizanje kvalitete zaručničkih tečajeva. Vijeće za obitelj HBK osnovalo je radnu skupinu s ciljem da sadržajno i metodološki unaprijedi te tečajeve.

Koje su to konkretne promjene?

Jako je važno uvesti više suradnika u pripravu za brak. Veliku ulogu u uspješnosti tečajeva imaju konkretni bračni parovi koji svjedoče o svom bračnom i obiteljskom životu. Upravo osnovana udruga Obiteljska i bračna akademija pokušat će na taj način pristupiti svim brakovima, pa i onima koji nisu crkveni, a pomoć im je potrebna. Na razini župa osnivaju se obiteljske zajednice u kojima se bračnim parovima nude konkretni programi poput onih vezanih uz začeće, trudnoću, rađanje i roditeljstvo, prirodno planiranje obitelji te u posljednje vrijeme programe koji će parove voditi do financijske slobode. Radi se i na razvoju programa koji će obrađivati i teme spolnosti u kontekstu teologije tijela Ivana Pavla II.









‘Crkva nije protiv spolnosti’

Nedavno ste na svojoj stranici objavili romantične ideje za supružnike, što su mnogi proglasili nepriličnim?

- Takvi komentari dolaze od onih koji smatraju da Katolička crkva shvaća spolnost kao listu zabrana koja guši svaku slobodu. To je potpuno pogrešno i nije utemeljeno na učenju Crkve koje spolnost uzima kao nešto prekrasno i jako sveto. Nauk je uvijek bio tu, samo je pitanje koliko se on izražava i koliko se naviješta. U novije vrijeme tome se posvećuje sve više pažnje, a tome je sigurno pridonijio i sve veći angažman bračnih parova u obiteljskom pastoralu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:16