MINISTRI I RATNICI

Čobanković šef obrane Iloka, Bajs odbio napad 'Belih orlova'

Aktualni ministri Jutarnjem su listu 2008. godine opisali svoje ratne puteve. Milinović je, primjerice, zbog Oluje prekinuo specijalizaciju

ZAGREB - HDZ-ovi ministri Božidar Kalmeta, Darko Milinović i Damir Bajs u Domovinskom su ratu nosili pušku , a Ivan Šuker i Petar Čobanković više su ga proveli s torbom u ruci. Za Jutarnji su sami opisali svoj ratni put još 2008. godine

Šuker je braniteljski status dobio zahvaljujući tome što je jedno vrijeme bio načelnik kriznog štaba u Velikoj Gorici, a potom je, kako sam priznaje, "imao ratni raspored u Ministarstvu financija".

Potom je vodio krizni štab te je poslije, tijekom mirne reintegracije, pregovarao i koordinirao povratak izbjeglih Hrvata u Ilok.

Kalmeta se također na jesen 1991. uključio u obranu Hrvatske. O svojim ratnim danima ne želi previše pričati, no poznato je da je sudjelovao u akciji Maslenica. Stekao je i čin poručnika.

Milinović se u rat uključio 25. kolovoza 1991.

- Dao sam otkaz u Zagrebu i vratio se braniti Gospić. Bio sam pripadnik 118. brigade, a 1995. sam zbog Oluje, prekinuo specijalizaciju i opet se javio u 118. brigadu - kaže Milinović koji ima i čin satnika.

U rat se 1991. uključio i ministar tuizma Damir Bajs. On je odoru HV-a nosio od prosinca 1991. do lipnja 1992. kao pripadnik 105. bjelovarske brigade HV-a.

- Moj je bataljun odbio posljednji napad 'Belih orlova - kaže Bajs. Ratno iskustvo pomoglo mu je da kao župan spasi život branitelju.

Ministar Čobanković bio je zapovjednik obrane Iloka, no poznato je da je Ilok pao bez velikih borbi te da su pred napadom JNA stanovnici prognani u konvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:30