HDZ-OV 'SLUČAJ HABUŠ'

Četvrti na listi HDZ-a sudjelovao u sudaru, a nisu ga alkotestirali

Gradonačelnik se vraćao s proslave svog rođendana. Mirela Gušterić od nesreće ne može micati lijevom rukuom
 Hrvoje Kusik/cropix

Franjo Lucić, četvrti na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, gdje prvo mjesto zauzima predsjednica HDZ-a i aktualna premijerka Jadranka Kosor, u rujnu 2006. bio je sudionik prometne nesreće u kojoj je teško stradala jedna osoba.

Gradonačelnik Pleternice i zastupnik HDZ-a u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Franjo Lucić, smatra međutim da se njegov slučaj ni na koji način ne može usporediti s prometnom nezgodom koju je skrivio gradonačelnik Varaždina , Goran Habuš i koja ga je stajala povlačenja s liste Kukuriku koalicije u III. Izbornoj jedinici.

Lucić pokazuje presudu Općinskog suda u Požegi kojom je 4. lipnja 2009. odbijena optužba da je krivac za nesreću u kojoj je tada 22-godišnja Mirela Gušterić zadobila frakturu lubanje, puknuće desnog bubnjića, potres mozga, višestruki otvoreni prijelom lijeve podlaktice i prijelom radijusa desne ruke.

Ogorčeni mještani

" Premijerka Kosor u više navrata prozivala je Kukuriku koaliciju zbog neodlučnosti da gradonačelnika Varaždina zbog prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, skinu s liste za Sabor, no nije joj smetalo da na visokom četvrtom mjestu HDZ-ove liste, odmah iza nje, ministra Čobankovića i Danijela Marunića bude upravo Lucić - kaže nekoliko građana Požege i Pleternice koji su se obratili Jutarnjem listu, ogorčenih što je Lucić na listi HDZ-a.

Oni tvrde da je u policijskom očevidu izravnog sudara, koji se dogodio kada je Lucić svojim BMW-om X5 pretjecao traktor i izravno se sudario s golfom kojim je upravljala Mirela Gušterić, bilo mnogo namjernih propusta.

Nisu ga testirali

Jedan od tih je i činjenica da Lucića, kao sudionika nesreće u kojoj je bilo teških tjelesnih ozljeda, policija nije odvela u bolnicu kako bi mu se uzeo uzorak krvi i mokraće i testirao na alkohol. To je policija po zakonu bila dužna učiniti, a propust je kasnije utvrdio i unutarnji nadzor MUP-a.

- Ne mogu tvrditi da je Lucić bio pijan, no nesreća se dogodila kada se vraćao s proslave svog rođendana u restoranu Oaza u Pleternici. Ta činjenica, kao i da mu nije uzeta krv i mokraća radi testiranja prisutnosti alkohola, bacaju sumnju na cijeli slučaj - kaže za Jutarnji list Tomo Gušterić, Mirelin otac.

Dodaje kako je Lucić alkotestu podvrgnut tek sljedećeg jutra, nakon cjelonoćne infuzije i to alkometrom, koji tada nije pokazivao prisutnost alkohola. No, indikativno je, kaže, da Luciću, iako se nalazio u bolnici, nije testirana krv i urin. Takav propust međutim, nije učinjen kad je u pitanju njegova kćer.

Mirelin otac vrlo se brzo nakon sudara zatekao na licu mjesta. Kaže kako mu je policija priječila da se približi mjestu udesa, no vidio je Lucića dok bjesomučno telefonira. Ubrzo, ondje su se našli načelnik pleterničke policije Branko Štefančić, te sadašnji požeški župan, Marijan Aladrović.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:30