DIREKTOR NA TJERALICI

Hrvat pronevjerio 62,7 milijuna dolara, hvata ga FBI: Nisam kriv, gone me zbog politike

Tomo Razmilović rođen je u Splitu prije 70 godina. Oženio se Šveđankom i tako dobio državljanstvo, zbog čega ne može biti izručen SAD-u

“U potpunosti sam nedužan. Nisam napravio ništa protuzakonito, i to američko pravosuđe vrlo dobro zna, ali iza sudskog procesa koji se protiv mene vodi u SAD-u stoji politika. Sada sve ide na viši sud, na kojem ću, siguran sam, dokazati da sam nevin. Moji odvjetnici su uvjereni da ćemo u tome uspjeti i vrlo ih je iznenadila presuda”, rekao je za Jutarnji list bjegunac od američkog pravosuđa Tomo Razmilović (70), rođeni Splićanin sa švedskim i američkim državljanstvom. Prije 40 godina odselio se u Švedsku, gdje i danas živi u gradiću Busseviku, gdje je s nama i razgovarao preko kućnog telefona.

Sutkinja iz New Yorka

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država smatraju ga krivim za 200 milijuna dolara tešku burzovnu prevaru, koja je 2004. silovito potresla Wall Street. Na FBI-evom je popisu najtraženijih ljudi, i onoga tko ga namami u zamku, američke će vlasti nagraditi sa 100.000 dolara.

No, to neće biti lako jer Tomo Razmilović je još od 1971. švedski državljanin, a ta država nema sa SAD-om međunarodni sporazum o izručivanju svojih državljana. Dokle god se drži Švedske, Razmilović je siguran, što se ne može reći za 40 milijuna dolara “zarade”, zbog koje ga sada goni FBI. Prošlog tjedna Sandra J. Feuerstein, sutkinja Okružnog suda u New Yorku, izrekla je Tomi Razmiloviću presudu prema kojoj mora vratiti 62,7 milijuna američkih dolara. Taj iznos zbroj je ilegalne dobiti (oko 40 milijuna USD) i globe (oko 22 milijuna USD).

Žalba na presudu

Brojka nije konačna jer nadležne financijske službe sada računaju koliko kamata je Razmilović mogao dobiti od 2004., ako je novac držao na bankama, kao i evetnualnu dobit na razlici u kursu, ako je mijenjao valutu.

Sve to, ako se dokaže, smatrat će se ilegalno stečenim novcem i Razmilović će, ako se nešto bitno ne promijeni, morati vratiti sve. Presuda je zapravo drugostupanjska potvrda iz prosinca 2009., na koju su se Razmilovićevi branitelji žalili.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:19