PLAĆA VEĆA I OD PREDSJEDNIKA

Ravnateljica je Doma zdravlja: Ova je žena s primanjima od 30.000 kuna bila najbolje plaćena liječnica u Hrvatskoj

Ružica Lelić, bivša šefica Doma zdravlja u Županji i bivša HDZ-ova zastupnica, imala je goleme bonuse na plaću kojom je nadmašila i ravnatelja Rebra dr. Reinera

ŽUPANJA - Ruža Lelić, donedavna ravnateljica Doma zdravlja u Županji i bivša zastupnica HDZ-a koja je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora zamjenjivala Petra Čobankovića, dobivala je fiksni stimulativni dodatak na plaću u iznosu od 30 posto bruto plaće, te još varijabilnih 35 posto bruto iznosa na uplate koje su neposredno naplaćivane od krajnjih korisnika.

Dakle, na svaki naplaćeni pregled, kao što su oni za polaganje vozačkog ili zasnivanje radnog odnosa, ravnateljici je isplaćivano 35 posto tog iznosa. Kako je Lelić istodobno bila ravnateljica Doma zdravlja i voditeljica tima medicine rada, njena ukupna primanja u Domu zdravlja osjetno su premašivala 30.000 kuna mjesečno.

Inspekcija HZZO-a

Na vratima njene ordinacije, u sastavu Doma zdravlja, stajala je obavijest o punom radnom vremenu, što znači da je ustvari obavljala dva posla istodobno. S obzirom da su njeni ukupni mjesečni prihodi - zbog čega je i bila prijavljena inspekciji HZZO-a - veći 30.000 kuna mjesečno, ispada da je primala plaću za dva posla koja je obavljala u istom radnom vremenu.

Time je zasijenjen slučaj nezakonitog povećavanja plaća u zagrebačkom KBC Rebro zbog čega je ravnatelj, bivši ministar zdravstva, akademik Željko Reiner, prijavljen Državnom odvjetništvu. Inspekcija HZZO-a, koja je obavila nadzor utvrdila je kako je Reiner sebi, kolegama i suradnicima nezakonito povećao plaće od 16 do 20 posto. No, u Županji, dodatak na plaću ravnateljici bio je čak 30 posto, neovisno o rezultatima rada.

Zbog prijave sindikata o nezakonitom povećanju plaće ravnateljice, inspekcija HZZO-a proljetos je obavila nadzor poslovanja Doma zdravlja u Županji, no nije poznato je li podignuta kaznena prijava. Međutim ravnateljica je, iako u sredini mandata, naprasno prekinula radni odnos i, s 1. rujna ove godine, aktivirala svoju saborsku mirovinu.

Naprasni odlazak

Nagli odlazak objasnila je "osobnim razlozima, iscrpljenošću i zamorom materijala" s obzirom da je na čelnom mjestu Doma zdravlja bila gotovo 14 godina.

Za razliku od slučaja Rebro, Ruža Lelić nije sama sebi povećala plaću već je to učinilo Upravno vijeće, odlukom od 11. veljače 2008.

Damir Parmač, predsjednik Upravnog vijeća koji je potpisao odluku o nezakonitom povećanju plaće ravnateljici, zanimljivo, poziva se na sjenicu Upravnog vijeća održanu 11. veljače 2008., no u dnevnim redu uopće nije bila točka o fiksnom i varijabilnom dodatku na plaću ravnateljici.

- U isplatama nije bilo ništa spornoga, donijelo ih je Upravno vijeće - rekla je kratko za Jutarnji list Ruža Lelić koja od 1. rujna, nakon naprasnog odlaska s mjesta ravnateljice Doma zdravlja, uživa saborsku mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 16:22