POVIJESNI DOKUMENT

Na ugovoru s EU bit će potpisi Ive Josipovića, Kosor, Drobnjaka i Jandrokovića

Pristupni ugovori iz dva kruga proširenja, 2003. i 2005., pokazuju tri modela prema kojima su birani ljudi za stavljanje potpisa
Zagreb, 150611.Opaticka 18.Preporodna dvorana.Svecanost povodom 50 godina medicinskih znanosti.Na slici: Ivo Josipovic i Jadranka Kosor daju izjave za medije.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

Dvojbe o tome kada će se točno potpisati ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji nisu još riješene, a kao najrealniji datum i dalje se spominje početak prosinca, znači vrijeme kad se održavaju parlamentarni izbori.

Rok za referendum

U EU to shvaćaju kao nepoželjnu slučajnost, ali ne žele se miješati u unutarnje stvari Hrvatske kao što je određivanje datuma izbora. Europska Unija je uvijek željela da se što više vremenski odvoje izbori od referenduma za članstvo.

Kako se spekulira da bi Poljska, uz potporu nekih drugih država, mogla pokušati pomaknuti potpisivanje ugovora za koji dan ranije, postoji bojazan da će razmak između izbora i referenduma za EU biti još manji. Dok dvojbi oko datuma još uvijek ima, u EU gotovo da nema dvojbi oko toga tko bi trebao odlučiti u Hrvatskoj tko potpisuje pristupni ugovor.

Pravila igre u EU

Ako bi se slijedila dosadašnja praksa proširenja EU, onda bi u ime Hrvatske ugovor trebao potpisati predsjednik Ivo Josipović, a kao njegovi opunomoćenici premijerka Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. Rijedak je bio slučaj da je jedan pristupni ugovor u ime države koja pristupa potpisao samo predsjednik bez premijera ili premijer bez predsjednika. U ime Cipra i Estonije, pristupni su ugovor 2003. potpisali samo predsjednici i ministri vanjskih poslova, a u ime Poljske, Mađarske, Malte i Litve to su učinili samo premijeri i ministri, negdje i glavni pregovarači bez predsjednika.

No, čak i u slučaju tih država premijer je stavio potpis u ime predsjednika, a ne u ime vlade. U slučaju Slovenije, Češke, Slovačke, Latvije, Bugarske i Rumunjske ugovor o pristupanju su potpisali i predsjednici države i premijeri.

Tko god potpisuje ugovor, čini to kao opunomoćenik kralja ili predsjednika države. Uvidom na potpise ugovora o pristupanju 2003. s deset država, kao i onoga iz 2005. s Bugarskom i Rumunjskom, može se provjeriti da se na mjestu gdje se stavljaju potpisi uopće ne navodi ime onoga tko potpisuje, nego samo stoji “U ime predsjednika Republike” ili “U ime Njegova Kraljevskog Veličanstva...” i zatim samo vlastoručni potpisi.

Dakle, u EU ponavljaju da je Hrvatska ta koja treba odlučiti bez miješanja izvana tko će u njezino ime potpisati pristupni ugovor, ali, uzimajući u obzir dosadašnju praksu, očekuju da će to učiniti osobno predsjednik Josipović koji bi na ceremoniju poveo i premijerku Kosor te ju ovlastio da i ona potpiše taj za Hrvatsku povijesni dokument. Izvori iz EU rekli su nam da se trenutačno radi na nacrtu ugovora s Hrvatskom, s ciljem da bude spreman za potpisivanje početkom prosinca. Taj se rok može pomaknuti za ranije ako bude političkog pritiska s najviše razine.

Ako bi to ipak bilo 9. prosinca, onda bi i s europske strane ugovor bio potpisan na najvišoj razini, odnosno učinili bi to predsjednik ili premijer.

Razina državnih tajnika

Ako se, pak, odluči da potpisivanje bude na ministarskoj razini, kao u slučaju Bugarske i Rumunjske, onda bi sa strane EU razina bila niska, čak na razini veleposlanika ili državnih tajnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:16