U HRVATSKOJ NAKON 222 DANA

Ivo Sanader: Komplicirano i neobično izručenje

ZAGREB - Sanaderovo izručenje vrlo je neuobičajeno i tehnički bitno kompliciranije nego što je to inače slučaj kod izručenja. Transfer automobilom dogovara se ponekad između zemalja koje graniče i kada je riječ o manjim udaljenostima. Prebacivanje izručenika preko teritorija treće države, u ovom slučaju Slovenije, cestovnim putem, događa se iznimno rijetko.

Zašto su se policije dviju zemalja odlučile za tu varijantu, može se samo nagađati. Kako neslužbeno doznajemo, hrvatska je strana predložila da službenici Interpola u Zagrebu dođu po Sanadera na aerodrom u Beč, gdje bi ga preuzeli na pisti, uveli u zrakoplov Croatia Airlinesa i redovnom ga linijom doveli u Zagreb.

No, austrijska strana navodno je inzistirala da transfer bude kopnenim putem. Tako je i bilo. Jučer u poslijepodnevnim satima Sanader je u Salzburgu dobio kratku obavijest: ‘Krećemo’. Dobio je određeno vrijeme za pospremanje stvari i onda se oprostio od zatvorskih čuvara s kojima se ‘družio’ proteklih sedam mjeseci.

Zbog problema s nogom, posebice dok mu je noga u okomitom položaju, Sanader je smješten u vozilo u kojemu može ispružiti nogu i držati je u vodoravnom položaju tijekom puta. Austrijska policija prevezla je Sanadera iz Salzburga do granice sa Slovenijom.

Kod tunela Karavanke Sanader je prebačen u kombi slovenske policije . Prvi je plan bio da ga već tamo preuzmu službenici hrvatskog Interpola i da ga u vozilu hrvatske policije, sa slovenskom pratnjom, prebace u Hrvatsku. No, to Slovenci navodno nisu dopustili, već su angažirali vlastite službenike za transport izručenika preko njihova teritorija. Sanadera su tako kasno sinoć trebali dovesti do Bregane i predati ga hrvatskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:55