SPLITSKI MUP OPSTRUIRAO ISTRAGU

U Brodosplit se nije diralo jer je Sanader tako naredio policiji

Bivši ravnatelj policije bio je odlučan razriješiti aferu Brodosplit, no na kraju je i on odustao od toga

ZAGREB - Utjecaj politike na tijek kriminalističke istrage, pa i samog istražnog postupka, kao i politička opstrukcija, osobito su došli do izražaja u aferi Brodosplit. To se, prije svega, vidjelo kroz događaje koji su se lomili unutar policije.

Upućeni izvori tvrde da je tadašnji ravnatelj policije Marijan Benko bio odlučan u tome da u slučaju Brodosplit treba slijediti austrijsko upozorenje o pranju novca i provesti opsežnu kriminalističku obradu o izvlačenju novca iz splitskog brodogradilišta. Međutim, suočio se s očitim opstrukcijama u splitskoj policiji. Njegove upute, iako je bio ravnatelj plicije, u PU splitsko-dalmatinskoj gotovo u potpunosti su se ignorirale. Benko je na temu predistrage o aferi Brodosplit sazivao radne sastanke u Ravnateljstvu policije, no bez nekih rezultata. Na kraju je i sam popustio.

Ne diraj Split

U trenutku kada je policija počela dobivati izravne signale od DORH-a kako bi bilo bolje da sami podnesu odgovarajuću kaznenu prijavu, jer će DORH u suprotnom sam inicirati kazneni postupak, Benko se, navodno, osobno uputio prema Splitu kako bi raščistio stvari - zahtijevati od tamošnjih načelnika i inspektora da naprave svoj posao ili da odu.

Osobe upućene u cijelu situaciju, s kojima se Benko čak i savjetovao tih dana, tvrde da je ravnatelj policije došao samo do Plitvica i da se tada okrenuo i vratio natrag u Zagreb. Od smjena u Splitu nije ostao ni pokušaj. Spominjalo se da je vrh dalmatinske policije uživao izravnu zaštitu tadašnjeg premijera Ive Sanadera, i da je Benko još bio na putu kada mu je “iz vrha” javljeno da ne dira Split.

Izmišljena istraga

Tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, danas jedan od okrivljenih u aferi Fimi-Media, zajedno s bivšim premijerom Sanaderom, bio je samo nijemi promatrač i nije se želio uplitati u rad splitske policije.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske bio je Ivan Merčep, a kao osobe koje se povezuju s opstrukcijom istrage spominjali su se i njegov zamjenik Ante Gudelj, te šef Odjela gospodarskog kriminaliteta Ivan Lozić. Umjesto da provode kriminalističku obradu nad Dragom Mačekom i tadašnjim čelnicima Brodosplita, oni su istragu usmjerili prema bivšoj upravi.

Navodno prema Lozićevoj uputi, dvije inspektorice Odjela gospodarskog kriminaliteta okupile su u studenom 2006. u uredu predsjednika Uprave Brodogradilišta Split Gorana Vukasovića, većinu članova Uprave i drugih osoba koje su zapravo trebale ispitati kao potencijalne osumnjičenike.

Umjesto toga, kod Vukasovića su obavile “skupni” razgovor, za koji mnogi smatraju da je zapravo bio usklađivanje izjava. Tako je na kraju splitska policija stalno i dolazila do rezultata da nema sumnje u počinjenje kaznenog djela od tadašnjih čelnika Brodosplita u poslu s Wesselsom.

No, zato su prikupili podatke o poslovima bivše uprave s grčkim brodovlasnikom Karnessisom. Upućeni tvrde da je to zapravo bila izmišljena istraga. U tu su priču uvučena imena bivših visokih dužnosnika, navodno se “pucalo” na Damira Polančeca, Ivana Šukera, pa čak i na Miomira Žužula.

Izvješće na 40 stranica

Tužiteljstvu je poslano i Posebno izvješće na 40 stranica protiv bivših čelnika Brodosplita. No, tužiteljstvo u tom materijalu nije pronašlo dokaze o malverzacijama. Unatoč takvom postupku splitske policije, tužiteljstvo je na kraju ipak uspjelo posložiti dokaze u “pravoj” aferi Brodosplit. No, nitko od sudionika nije završio u pritvoru, a sam istražni postupak na splitskom Županijskom sudu razvlačio se godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 16:43