ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE MONSTRUMU RODILA DVOJE DJECE

EKSKLUZIVNO Milijana Paravinja: Najteže mi pada to što su me se moja djeca odrekla...

Supruga balkanskog monstruma u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista
Donji Srdevici, 270611.Nakon sto je pronadeno oprostajno pismo Dragana Paravinje, dovedena je Milijana Paravinja da prepozna rukopis.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

ZAGREB - Dragan Paravinja nazvao je svoju suprugu početkom prošlog tjedna. Tražio je da mu pomogne prijeći granicu. Odlučila mu je pomoći iako je znala za njegovu kriminalnu prošlost.

Bijeg u BiH

Bijelim Fiatom Puntom bračni se par vozio do Slavonskog Broda. Već je tada na svim graničnim postajama bila njegova fotografija. Granicu je morao prijeći ilegalno. Suprugu je ponovno uvjerio da nije kriv i da mu netko smješta. Preplivao je Savu i ušao u Republiku Srpsku. Ona ga je dočekala s druge strane. Tada još nije znala da je njezin suprug, s kojim ima sinove Luku i Nikolu, ubojica.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

Milijana Paravinja danas kaže da je suprug za nju mrtav.

- Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Više ga nikad ne želim vidjeti. Ne želim da ima veze ni sa mnom, ni s našim sinovima. Sada samo želim natrag svojoj obitelji - rekla je policajcima Republike Srpske.

Oni su je, naime, u nedjelju nakon njegova uhićenja pozvali na razgovor u Centar javne sigurnosti u Banjoj Luci. Imala je priliku vidjeti supruga i s njim razgovarati. S gnušanjem je odbila.

Nevjerojatan obrat

Nevjerojatan je to obrat u njihovu dugogodišnjem braku. Dok je on činio kaznena djela na području Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, ona ga je čekala u obiteljskoj kući u Novoj Pazovi u Srbiji. Odgajala je dvojicu njihovih sinova. Dok je za ocem trajala intenzivna potjera, Luka je u Srbiji polagao prijemni ispit. Nikola odmalena ima hendikep - gluh je, ali to ga nije omelo da postane srpski prvak u plivanju za osobe s invaliditetom. Uvijek je govorio da ne smije prestati ustrajati u svojim snovima.

No, san Milijane Paravinje o složnoj obitelji ovih se dana rasplinuo. U Donje Srđeviće stigla je sa suprugom prije tjedan dana. Tada su govorili mještanima da će se ovaj put dugo zadržati. No, ispalo je da ovo ljeto neće biti ni nalik prethodnima. Tada su uglavnom pecali i vrijeme kratili s prijateljima.

Samo tri dana nakon što su došli k njegovu ujaku Jakovu Vidoviću, Milijana je počela proživljavati noćnu moru. Njezin je suprug prepoznat te se dao u bijeg koji je trajao 71 sat. Toliko je bilo potrebno da ga ona zauvijek izbriše iz svojeg života.

Prvu dramu proživjela je u četvrtak kada je privedena na mjestu s kojega je pobjegao njezin suprug. Policijski službenici odveli su je na obavijesni razgovor u Srbac. Tada je u suzama priznala policajcima da mu je pomagala u bijegu i da je znala za njegovu mračnu prošlost.

Nisu prošla ni 24 sata, a Milijana je proživjela novi šok. Suprug je ostavio “oproštajno pismo” u kući rođakinje Rade Vidović. Ona je morala prepoznati rukopis. U petak ujutro policijsko vozilo dovelo ju je iz pritvora. Glavu je držala pognutu sve vrijeme. Kratko se zadržala. Pročitala je pismo i klimnula glavom.

- Da, to je njegov rukopis - potvrdila je. Tada je mislila da je Dragan već počinio samoubojstvo. Bila je shrvana. Novu dramu nije trebala dugo čekati. Budući da je član obitelji odbjeglog, policija je nije mogla tretirati kao pomagača. Pustili su je, ali su je zadržali u kućnom pritvoru kod Jakova Vidovića. Grizla ju je neizvjesnost.

- Je li mrtav? Je li zaista ubio tu djevojku? - neke su od misli koje su joj, prema izjavama ljudi kod kojih je noćila, prolazile glavom.

Iz kuće nije izlazila. Samo nekoliko minuta prije uhićenja Draganov je ujak u obližnoj trgovini za nju kupovao četkicu i pastu za zube te voće.

- Izbezumljena je. Ni s kim ne razgovara, a najgore od svega jest to što je na ratnoj nozi sa svojom djecom u Srbiji. Oni su ljuti i ne žele s njom razgovarati. Sinovi je nisu željeli vidjeti ni u Srbiji, ni u Donjim Srđevićima. Zbog toga je njeno stanje sada još gore - rekao je Jakov Vidović.

Zatvorena u kući

Nakon samo 15-ak minuta doznala je da je njezin suprug uhićen. Agonija je nakratko prekinuta, a ona je vjerojatno odahnula. Barem je živ, pomislila je. Oko 15 sati, nakon službene potvrde da je Paravinja uhićen, reporteri Jutarnjeg posjetili su obitelj Vidović gdje je bila smještena. Pokušali smo s njom razgovarati, ali ona, zatvorena sama u kući, nije htjela pričati ni s kim.

- Još ne može doći k sebi. Ne želi nikoga vidjeti - poručili su nam Paravinjini rođaci. Kada je u večernjim satima Paravinja priznao ubojstvo, Milijana je pozvana u policiju u Banjoj Luci. Tamo ga je odbila vidjeti. On je u petak u poruci naveo da je ona oduvijek njegov život i smisao. A on je za nju mrtav čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:53